Війна - день 174: "бавовна" в Криму та загроза ракетних ударів з Білорусі

Читать на русском
Автор
18372
Війна в Україні — день 174-й
Війна в Україні — день 174-й. Фото Телеграф

Оперативно про головне 16 серпня

Україна чинить опір російському вторгненню вже 174 дні. Російські війська, незважаючи на багаторазову перевагу в живій силі та техніці, не досягли поставлених цілей. І якщо на Донбасі тривають атаки на позиції ЗСУ і спроби оточити українські війська, то на півдні сил для наступу у противника немає і він вимушено переходить в оборону.

У цьому матеріалі "Телеграф" інформує від головних подій України та світу, що відбулися 16 серпня, а більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 "Ситуація на фронті може ще більше загостритися": військовий експерт про хід війни, мобілізацію та ядерний тероризм Росії.

22:00 "Прошу всіх наших": Зеленський звернувся до мешканців окупованих територій із важливим проханням.

21:00 Стало відомо, що росіяни вдарили по військовому летовищу на Житомирщині.

20:00 У мережі повідомляють, що в окупованому Лисичанську знищено штаб росіян, який перебував у колишній будівлі СБУ.

19:00 У путіна тільки один страх: Зеленський розповів, як натиснути на господаря кремля.

18:00 Зеленський пояснив, чому українців не готували до вторгнення рф: Україна б протрималася 3 дні.

росія завдає ударів по Харкову, повідомив голова Харківської ОДА Олег Синєгубов. Місцеві жителі повідомляють, що у деяких районах зникла електрика, багато пожеж. Про постраждалих наразі немає інформації.

У Запорізькій області обстріляно місто Оріхів. Як мінімум одна жінка загинула, ще шістьох людей поранено, повідомив голова Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух. Троє постраждалих — працівники енергокомпанії, які відновлювали мережі. Зруйновано десятки приватних будинків та об'єктів цивільної інфраструктури.

Також повідомляється про вибухи у Миколаєві.

17:00 Зеленського збиралися усунути, а Україні залишити лише західні області: нові деталі про план путіна від The ​​Washington Post

16:00 За вибухами у Криму стоїть елітний український спецназ, пише The New York Times із посиланням на високопоставленого українського військового.

"Диверсія" на Курській АЕС: росіяни скаржаться на три атаки українців

15:00 Зеленський змінив склад Ставки верховного головкома: прибрав Баканова та ще декого.

13:55 Ворожі ракети з території Білорусі вдарили по Житомирщині. Голова ОВА Віталій Бунечко повідомив про два вибухи.

Натомість в селі Гвардійське поблизу Сімферополя неочікувано помітили стовп диму. Там знаходиться авіабаза окупантів.

13:00 москва може використати Сербію для того, аби зав'язати регіональну війну, де загне велика кількість людей. І насамперед це будуть серби, адже в цьому випадку рф матиме змогу одразу з'явитися в ролі миротворця та продемонструвати перед ЄС та НАТО свій нібито політичний вплив.

12:00 Президент України Володимир Зеленський дав чітку відповідь на петицію, автор якою закликає дозволити чоловікам виїжджати за межі країни.

"Скасування зазначених обмежень передбачається здійснити після завершення дії правового режиму воєнного стану", — відповів глава держави.

10:50 Після вибухів у Криму путін і шойгу майже одночасно виступили із заявами. Головне:

  • США організовують провокації, держперевороти, війни у суверенних державах, намагаються затягнути війну в Україні;
  • війна нібито розвіяла міф про "суперзброю", яку Захід постачає Україні;
  • росія нібито знищила всю хімічну зброю ще 2017 року;
  • ядерна зброя росії потрібна для стримування і немає необхідності застосовувати її в Україні.

10:00 Втрати росії в Україні на сьогодні:

Втрати росії в Україні 16.08.2022
Втрати росії в Україні 16.08.2022

09:25 Глава окупантів Криму аксьонов визнав детонацію складу боєприпасів у Майському під Джанкоєм, зараз триває евакуація населення.

Тим часом у Мелітополі ранок теж почався з вибухів, після чого у місті припинилося мовлення пропагандистського телебачення.

07:55 У селі Майське під Джанкоєм у Криму вибухи та пожежа, це може бути склад боєприпасів росіян.

Майське на карті Криму
Майське на карті Криму

06:50 Кілька важливих новин на ранок:

  • у Білорусі неподалік від кордонів України знаходяться 14 ЗРК С-400 та 60 ракет до них, готується ракетний удар, — Беларускі Гаюн;
  • у окупантів стався розкол, бойовики "ЛНР" відмовляються воювати, — аналітики американського Інституту вивчення війни;
  • тим часом у Нижегородській області росії провалилося формування танкового батальйону, який хотіли відправити в Україну, для нього не знайшли добровольців, — Управління стратегічних комунікацій Збройних сил України;
  • Китай продовжує підтримувати нейтралітет щодо війни росії проти України, — Кулеба;
  • Канада вже заблокувала російських активів на суму понад 413 млн канадських доларів (близько 320 млн дол США);
  • Microsoft виявила хакерську операцію Seaborgium, яка була створена в росії і спрямована на злом людей і організацій та публікацію даних для формування інформаційної картини в країнах НАТО.

5:00 Під час нічного обстрілу Харкова росіяни завдали ударів по п'ятьох з дев'яти районів міста. За словами міського голови Ігоря Терехова, такого радіусу удару ракетами по місту не було давно. Інформації про постраждалих не надходило

3:00 Авіація ЗСУ за попередню добу завдала ударів по двох скупченнях сил і техніки супротивника, а також по двох опорних пунктах росіян у районах Новопетрівки та Максимівки. Загалом окупанти за день втратили 23 солдатів, 152-мм гаубицю та 7 одиниць військової техніки.

1:00 У ніч проти 16 серпня окупанти знову завдали удару по Україні. Вибух зокрема було чутно у Харкові

00:00 Імовірність визнання росії державою-спонсором тероризму велика, заявив глава МЗС України Дмитро Кулеба у програмі "У гостях у Дмитра Гордона".

Інформацію за 13 серпня можна прочитати у зведенні: "Війна — день 171: загарбники активізувалися на Донбасі, ядерні загрози росії" .

Що відбувалося 14 серпня читайте у матеріалі: "Війна — день 172: росіяни тиснуть на Донеччині, а ЗСУ б’ють окупантів біля Херсона".

Дані за 15 серпня доступні у статті: "Війна — день 173: на Донбасі йдуть запеклі бої, але нова тактика ЗСУ приносить плоди".