Зеленський пояснив, чому українців не готували до вторгнення рф: Україна протрималася б 3 дні

Читать на русском
Автор
3505
Володимир Зеленський Новина оновлена 16 серпня 2022, 17:52
Володимир Зеленський. Фото president.gov.ua

Зеленський розповів про тяжкий вибір напередодні початку широкомасштабної війни

У вівторок, 16 серпня, на 174-й день повномасштабного вторгнення рф президент України Володимир Зеленський пояснив, чому українців не попередили, що вторгнення армії росії практично неминуче.

Відповідне інтерв'ю глави держави вийшло у виданні The Washington Post. Зеленський зазначив, що влада не хотіла сіяти хаос у країні, а тому не попереджала українців про серйозну загрозу вторгнення з боку агресора. Крім того, президент наголосив, що мовчання влади про плани росіян дозволило уникнути масової еміграції та спаду економіки.

Зеленський зазначив, що у січні/лютому українці зняли депозити на десятки мільярдів доларів через чутки про вторгнення росії, що вдарило по економіці України.

"Ви не можете просто сказати мені: "Слухай, ти маєш почати готувати людей зараз і сказати їм, що їм потрібно відкладати гроші, їм потрібно запасатися їжею". Якби ми повідомили про це — а цього хотіли деякі люди, яких я не буду називати, — то я б з жовтня минулого року я втрачав би 7 мільярдів доларів на місяць, а в той момент, коли росіяни напали, вони б нас захопили за три дні… Я не кажу, чия це була ідея, але в цілому наше внутрішнє відчуття було правильним: якщо ми посіємо хаос серед людей перед вторгненням, росіяни нас зжеруть. Тому що під час хаосу люди тікають із країни", — заявив президент.

Раніше Зеленський дав чітку відповідь щодо виїзду чоловіків за кордон під час війни. Нагадаємо, президент України змінив склад Ставки верховного головнокомандувача.