Війна — день 175: окупанти тиснуть на сході, а ЗСУ розносять російські бази в тилах

Читать на русском
Автор
16548
Війна в Україні — день 175
Війна в Україні — день 175

Оперативно про головне 17 серпня

Російське вторгнення до України триває вже 175 днів. На тлі новин про активізацію сил ЗСУ на Херсонському напрямку, окупанти почали рухатися на Сході нашої країни та намагаються тиснути на околицях Бахмута, Харкова, Сіверська, а також намагаються подолати опір українських захисників у Донецька. Водночас у тилах у росіян не все так гладко, а напередодні вибухи чули у Мелітополі, Лисичанську та навіть у Криму. У зв’язку з цим президент України Володимир Зеленський звернувся до українців на окупованих територіях із закликом триматися якомога далі від російських військових об’єктів.

У цьому матеріалі "Телеграф" інформує від головних подій України та світу, що відбулися 16 серпня, а більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 Окупанти вкотре обстріляли Салтівський район Харкова, через що на місці виникла масштабна пожежа. На жаль, не обійшлось без жертв.

22:00 Мер окупованого м.Мелітополь Запорізької області Іван Федоров повідомляє про вибухи у курортному смт Кирилівка Мелітопольського району, де російські окупанти розмістили вивезену з райцентру військову техніку.

21:00 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба з державним секретарем США Ентоні Блінкеном провели телефонну розмову, під час якої скоординували подальші постачання західного озброєння Україні.

20:00 "Нафтогазу України" не вдалося отримати згоди на дворічне відстрочення виплат відсотків та погашення за жодним із трьох випусків його єврооблігацій, йдеться у повідомленні компанії на Ірландській фондовій біржі.

19:00 Російські окупанти проводять часткове переміщення авіаційної техніки з аеродромів передового базування в окупованому Криму на запасні аеродроми та аеродроми постійного базування на території рф, повідомляє ГУР Міністерства оборони України.

18:00 ДБР перевірить законність перетину держкордону "батальйоном Монако" — українськими олігархами, які виїхали до цього князівства після початку війни.

17:00 Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш прибув до Львова.

16:00 У ГУР Міноборони анонсували найближчим часом на фронтах "дуже гострі події", які змусять росіян сильно нервувати.

Спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук планує запросити спікерів Канади, країн G7 та G20 взяти участь у саміті "Кримська платформа".

15:00 Окупанти перекрили Кримський міст для перекидання техніки з рф на півострів, а також щоб зупинити масову втечу людей з Криму, — депутат Херсонської облради Сергій Хлань.

Зараз в Україні неможливо "заморозити" війну, як це було, коли росія окупувала Донбас, але можливе зниження активності бойових дій, — міністр оборони Олексій Рєзніков.

14:00 У Луганську людей ловлять прямо на вулицях та забирають воювати проти України.

13:00 Російські ЗМІ повідомили, що у Джанкої та Ялті нібито викрили "осередок терористів" з партії "Хізб ут-Тахрір аль-Асламі", якими нібито керували з України.

12:00 Годину тому у районі зеленої поліклініки у Мелітополі, де знаходиться комендатура окупантів, чули вибух. Втрати загарбників поки що невідомі, але цілком можливо, що вони є. Джерела "Ріа-Мелітополь" в українському підпіллі повідомляють, що знищуватимуть усіх колаборантів, особливо тих, хто бере участь у підготовці так званого "референдуму".

Тим часом радник голови ОП Михайло Подоляк стверджує, що такі об'єкти як Кримський міст мають бути знищені.

11:00 Мапа повітряної тривоги в Україні викликає питання.

Втрати росії в Україні на сьогодні такі:

Втрати росії в Україні 17.08.2022
Втрати росії в Україні 17.08.2022

09:50 Вночі Одещину було атаковано літаками стратегічної авіації Ту-22М3 з пуском ракет Х-22. Внаслідок влучання 2 ракет сталося руйнування і спалахнули пожежі на одній з прибережних баз відпочинку та в кількох приватних будівлях неподалік. 4 цивільні особи отримали поранення.

Наслідки ракетного удару по Одеській області 17.08.2022
Наслідки ракетного удару по Одеській області 17.08.2022
Наслідки ракетного удару по Одеській області 17.08.2022

09:15 На сьогодні внаслідок збройної агресії росії проти України загинуло 361 дитина, ще понад 712 постраждали.

У Миколаєві нічним обстрілом пошкодили будівлі університету імені Петра Могили. Всередині був лише один охоронець, він не постраждав.

ЧНУ ім. Петра Могили після обстрілу
ЧНУ ім. Петра Могили після обстрілу

08:00 Дніпропетровщина: вночі двічі накрили ствольною артилерією Нікополь, а з "Градів" гатили по Червоногригорівській громаді, пошкоджені будинки, господарчі споруди. Також обстріляли Широківську громаду в Криворізькому районі. Без втрат.

На Одещині внаслідок влучання 2 ракет сталося руйнування і спалахнули пожежі на одній з баз відпочинку та в кількох приватних будівлях неподалік, — три людини постраждали.

07:30 Свіже зведення Генштабу:

06:55 Кілька важливих новин на ранок:

  • на сьогодні вже 45% Донецької області під контролем рф;
  • мета путіна залишається колишньою — домогтися зміни режиму в Києві та взяти контроль над більшою частиною України, вважають експерти американського Інституту вивчення війни;
  • влада рф переводить підприємства оборонно-промислового комплексу на цілодобові графіки роботи;
  • цієї ночі турецька армія розпочала проведення воєнної операції на півночі Сирії, є загиблі;
  • ув'язнений в Грузії Міхеїл Саакашвілі написав листа, де вказав, що хоче "безпосередньо брати участь у боротьбі" за свободу України.

5:00 Перед світанком Харківська область зазнала потужного ракетного удару. За даними місцевих телеграм-каналів було чути п'ять вибухів

3:00 Окупанти знову не дають поспати українцям, а масштабну тривогу оголосили у багатьох областях України. До цього міський голова Миколаєва повідомив про низку вибухів.

1:00 Туреччина розпочала військову спецоперацію проти курдських військових формувань у Сирії та вже ввела війська до Африну.

Нагадаємо, про те, що відбувалося 14 серпня, можна прочитати у матеріалі: "Війна — день 172: росіяни тиснуть на Донеччині, а ЗСУ б’ють окупантів біля Херсона".

Дані за 15 серпня доступні у статті: "Війна — день 173: на Донбасі йдуть запеклі бої, але нова тактика ЗСУ приносить плоди".

Інформацію про те, що відбувалося 16 серпня, можна дізнатися у зведенні: Війна — день 174: "бавовна" в Криму та загроза ракетних ударів з Білорусі .