Війна — день 195: росіяни намагаються зупинити просування ЗСУ на півдні та продовжують ядерний шантаж

Читать на русском
Автор
31666
Вторгнення триває вже 195 днів
Вторгнення триває вже 195 днів

Оперативно про головне 6 вересня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває вже 195 днів. В останні дні почало з’являтися все більше оптимістичних новин про успіхи ЗСУ на південному фронті, це не могло залишитись непоміченим і росіяни почали активно стягувати нові сили, щоб спробувати зупинити просування українських захисників. Втім, попри це, основним напрямком для наступу росіян все ще залишається Донецька область. Продовжується і ядерний шантаж на ЗАЕС, на якій окупанти знову пошкодили останню високовольтну лінію електропередачі з підконтрольною частиною України.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 6 вересня, а більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 Зеленський провів розмову з новим прем'єр-міністром Великобританії Ліз Трасс, під час якого запросив її відвідати Україну.

22:00 НБУ з 7 вересня проводитиме операції з обміну безготівкової валюти банків на готівку для вирішення питання з нестачею готівкової інвалюти в касах окремих банків.

21:00 Президент США Джо Байден не вважає гарною ідеєю внесення росії до списку країн-спонсорів тероризму, і це його остаточне слово, заявила представник Білого дому Карін Жан-П'єр.

20:00 Члени місії МАГАТЕ підтвердили, що росія розмістила "військовий персонал, транспортні засоби та обладнання у різних місцях Запорізької АЕС".

19:00 Українські військові від початку доби відбили атаки ворога в районах 8 населених пунктів, знищено три об'єкти зосередження живої сили окупантів, повідомляє Генштаб ЗСУ.

18:00 Верховний Суд остаточно заборонив діяльність Партії Шарія в Україні.

17:00 Єврокомісія затвердила пропозицію щодо повного зупинення дії угоди про спрощення візового режиму з росією з 12 вересня.

16:00 В окупованому Бердянську вибухи та стрілянина. Центр міста охоплений димом, на місце події їдуть "швидкі" та поліція, повідомляє мерія.

15:00 Жителі Бердянська повідомили про вибух, після чого в місті стало чутно стрілянину, їздять "швидкі".

Супутник Planet Labs зафіксував знищений понтонний міст в районі села Дар’ївка Херсонської області, який російські окупанти використовували для перетину річки Інгулець.

14:00 Збройні сили України ведуть контрнаступальні дії в Луганській області. Українським воїнам вдалося частково просунутися і закріпитися на нових позиціях, — голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Тим часом лідер руху "Гонор" Сергій Філімонов, який воює на східному напрямку, розповідає про 10 км звільненої території та обіцяє нові гарні новини, — офіційних коментарів до такої інформації ще не було.

13:00 В Енергодарі пролунав потужний вибух, після чого в місті зникло світло та водопостачання, — мер Дмитро Орлов.

Україна повернула тіла ще 25 своїх військових, — повідомили в Мінреінтеграції.

Вранці росіяни випустили дві ракети типу С-300 по Харкову, одна влучила в будинок, але на щастя більшість мешканців були відселені, ще одна прилетіла у двір адмінбудівлі. Завали ще розбирають, але попередньо без жертв.

12:00 росія отримала від продажу енергоносіїв більше грошей, ніж витратила на війну з Україною, пише Spiegel. Дохід рф за період війни склав еквівалент 158 мільярдів євро, а витрати на бойові дії оцінюється в 100 млрд євро. Найбільшим покупцем енергоносіїв був Євросоюз та Китай.

В середньому 70% росіян все ще підтримують війну росії проти України, стверджує нове опитування Всеросійського центру вивчення громадської думки.

Для організації зустрічі путіна та Зеленського потрібно побудувати фундамент домовленостей, які будуть закріплені, але про це не йдеться, заявив пєсков.

11:00 Під час масштабної повітряної тривоги вранці на півдні та сході України знищили п'ять із шести крилатих ракет Х-101, випущених із літаків Ту-95МС із району Каспійського моря. Крім того, сьогодні підрозділом зенітних ракетних військ Повітряних Сил знищено ударний вертоліт російських окупантів Ка-52 "Алігатор".

Наслідки ранкового удару по житловому будинку у Харкові:

09:40 У Харкові були вибухи, зачепило житлову багатоповерхівку у Київському районі, дані про постраждалих уточнюються.

У Кривому Розі ракета потрапила до нафтобази, зараз намагаються загасити сильну пожежу.

Пожежа на нафтобазі у Кривому Розі сьогодні
Пожежа на нафтобазі у Кривому Розі сьогодні

08:50 Вже понад 50 тисяч окупантів втратила росія на українській землі:

Втрати росії в Україні 06.09.2022
Втрати росії в Україні 06.09.2022

08:15 Росіяни вдруге за добу завдали ракетного удару по Кривому Розі, у місті видно стовп диму.

Також були повідомлення про нібито вибухи у Запоріжжі, інформація перевіряється.

Як повідомляє голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко, вночі ворог тричі накрив Нікопольський район "Градами", в Нікополі пошкоджено десятки будинків, дитсадок, ліцеї, центр творчості та спортклуб, зачепило газогони, автівки та лінію електропередач. Дві людини госпіталізовані.

07:40 Повітряна тривога по всій території України, крім Криму.

07:00 Кілька важливих новин на ранок:

  • вночі росіяни обстріляли ракетами Індустріальний район Харкова, був приліт у приватний будинок, під завалами знайшли тіло жінки;
  • за минулу добу противник завдав 3 ракетних та понад 35 авіаційних ударів, здійснив близько 50 обстрілів з реактивних систем залпового вогню;
  • авіація Сил оборони завдала понад 30 ударів по окупантам, було вражено декілька взводних опорних пунктів, близько 5 позицій зенітних ракетних комплексів та артилерійську батарею противника, — Генштаб ЗСУ;
  • у росіян в Чорному морі напоготові 16 ракет типу "Калібр";
  • президент США Джо Байден заявив, що росія не має бути визнана державою-спонсором тероризму, пише Reuters;
  • в Естонії суд оштрафував на 981 євро жінку, яка перевела 40 євро на покупку безпілотників для російської армії зі словами: "Для наших хлопців".

5:00 Українські дипломати вже працюють над підготовкою візиту нового прем'єра Британії Ліз Трасс до України.

3:00 Під час боїв на південному напрямку окупанти за попередню добу втратили 86 солдатів, 4 танки, 7 гармат та САУ, а також 12 одиниць техніки, станцію зв'язку та протитанковий ракетний комплекс

1:00 Росіяни після опівночі знову обстріляли Харків, а у місті чули два вибухи.

Нагадаємо, про події 3 вересня можна прочитати у зведенні: "Війна — день 192: ЗСУ зачищають Херсонщину від окупантів, а росіяни готують удар на Донбасі".

Про те, що відбувалося 4 вересня, можна прочитати у матеріалі: "Війна в Україні — день 193: загострення на Запорізькій АЕС, атаки окупантів на Донбасі".

Інформація за 5 вересня доступна у трансляції: "Війна в Україні — день 194: ЗСУ демонструють успіхи на Донбасі та півдні на тлі атак росіян"