Зеленський провів велику прес-конференцію у річницю вторгнення рф, усі заяви та повне відео

Читать на русском
Автор
4542
Прес-конференція Володимира Зеленського
Прес-конференція Володимира Зеленського. Фото Ян Доброносов, "Телеграф"

Усі новини та ключові заяви президента під час спілкування з журналістами читайте у цій статті

Президент України Володимир Зеленський у п’ятницю, 24 лютого, провів прес-конференцію "Лютий. Рік незламності" до роковин вторгнення російської федерації в Україну.

"Телеграф" слідкував за оновленнями та вів онлайн-хроніку спілкування президента з журналістами. Усі новини та ключові заяви президента читайте у цій статті.

19:52 — Зеленський зворушливо розповів про свою родину: Я пишаюсь, що мені так нескінченно повезло з сім'єю із державою

"Головне, щоб їх не підвести, щоб діти пишалися мною і я радий, що вони в Україні і навчаються в українських вузах… Я пишаюсь, що мені так нескінченно повезло з сім'єю із державою".

19:30 — Зеленський планує зустрітися з лідером Китаю:

"Перш за все я планую зустрітись с Сі Цзіньпіном. Питання не тільки в війні – ми держави, які хочуть зберегти економічні відносини. Китай поважає територіальну цілісність, а значить, має зробити все, щоб російські війська забрались з України".

До китайської журналістки:

"Я вважаю, що не можна вбивати людей, ви погоджуєтесь? Не можна вбивати цивільних людей, ви погоджуєтесь? Не може окупувати ядерну станцію, це загроза для всього світу, погоджуєтесь? І треба поважати міжнародне право, ви погоджуєтесь? Бачите, багато спільних поглядів у нас".

19:25 — Британський журналіст BBC: Якщо до 24 лютого 2024 року перемоги не буде, то на вашу думку, чому так станеться?

Зеленський: "Якщо не буде снарядів, допомоги — це може статися. Але ми втрачаємо наших людей… Я навіть не хочу про таке думати, це жахливо. І ви про таке не думайте. Нам потрібно бути впевненими".

Далі він спитав у журналіста: "Ви з Британії? Де мій винищувач "Тайфун"? Передайте Ріші".

19:18 — Зеленський відповів американцям, які вважають, що США даремно так допомагають Україні:

"Якщо вони не змінять своєї думки, якщо вони не будуть підтримувати Україну, вони втратять НАТО, впливовість США, лідерські позиції у світі, і підтримку держави, у якій 40 млн дітей. Невже в нас не такі діти, невже ми з американцями різні?

Хто хоче Третю світову війну? Невже хочуть ризикнути? Америка ніколи не кине країни НАТО, ніколи. І якщо Україна не витримає, росія прийде до країн НАТО, до Прибалтики. Це станеться. І вони, їхні сини і доньки, будуть воювати. Це страшне горе.

Я бажаю США тільки миру, і підтримки України".

19:15 — Як Україна збирається повертати вкрадених росією дітей, яких масово вивозять з окупованих територій:

  • Силою забрати дітей ми не можемо. Будь-яка інституція світу цього не може, бо не має мандату. Що можемо зробити ми? Тиснути.
  • Друге, що робиться – працює наш омбудсмен. Це складно. Росіяни заявляють, що нікого не крали, що рятували дітей від нацистів…
  • Діти повернуться, винні будуть відповідати. Глобальне закінчення війни, наша перемога – і діти повернуться.

19:08 — росія може атакувати інші країни:

"Це можливо, це може статися. путіну треба показувати успіх і перемоги. Успіху на полі бою в Україні не відбудеться. І всі розуміють, що успіх путін може показати там, де є слабке місце. Молдова – це приклад. Я передав їм докази, що росія хоче змінити керівництво цієї держави. росії після цього знадобилося два тижні, і зараз вони вкидають, що ситуація на кордоні напружена".

Він згадав останні російські "вкиди" про нібито підготовку провокацій України у Придністров'я та назвав їх неправдою, бо Україна поважає суверенітет Молдови.

19:07 — Від початку війни з боку окупованого Придністров’я були постріли в наш бік, вони провокували постійно.

18:58 — Зеленський порівняв путіна з дитиною (питання про можливість суду над путіним у Гаазі):

"Головне – довести до кінця справу справедливості. Так не можна, вбиваючи таку кількість людей, перш за все цивільного населення… І як пропонують деякі… це ж не дитинка, дитинка щось зламала, і можна пробачити. А є інший вік, коли вже треба відповідати перед судом. І я дуже вірю, що ця відповідь буде".

18:52 — Чи планувалася заміна міністра оборони Резнікова на Кирила Буданова.

"Якби я таку заміну планував, то ми робили б кроки згідно з українським законодавством".

18:51 — Чи прийняв він пропозицію Ердогана сісти за стіл переговорів із путіним.

Зеленський сказав, що просив Ердогана про це ще до війни. Але тоді Ердоган не міг організувати цю зустріч.

"Тепер він каже, що може організувати цю зустріч. Але ми вже не можемо. Вже нема з ким говорити", — сказав Зеленський.

18:47 — Натяк на отримання винищувачів F-16: Диму без вогню не буває.

"Сьогодні була зустріч з прем’єр-міністром Польщі — Матеушем Моравецьким. Ми відкриваємо можливість навчання на F-16. У нас є розмови, перемовини з трьома європейськими державами. У нас буде можливість отримати ці навчання і літаки. Диму без вогню не буває. Ми хочемо пришвидшити ці процеси. Вони складні. Але це і є комплексний захист неба".

18:46 — Чи перестав він бути ціллю №1 для путіна (відповідь питання, чи є закордонні поїздки свідченням того, що він зараз почувається у більшій безпеці):

"Мені здавалося, що щодо думок путіна німці більш поінформовані, ніж я. Але тим не менш… Що роблю я? Моє завдання як президента — у жодному разі не допустити послаблення підтримки України".

18:40 — Зеленський прокоментував бажання Макрона поразки москви, але щоб їх не роздавити: "Мені все одно"

"Багато держав почали говорити про те, а що буде після поразки москви. Інформаційно це на користь України. Це сигнал нам, що більшість держав Європи вірять в поразку москви. І питання головне – що буде тоді з росією? Чесно – мені все одно. Вони повинні думали про свою державу. Якщо б вони про неї думали, не було б війни. Це їх питання, їх історія, їх майбутнє".

За словами Зеленського, про майбутнє росії повинна думати російська еліта, в якої все заблоковано за кордоном.

18:19 — Хто з команди розчарував:

"Всі ті, хто поїхали 24 числа, з Києва, з міст, які повинні керувати державою, битися за неї".

18:19 — Найбільша помилка:

"Мені здається, їх було достатньо. Зранку до ночі щоденно я роблю вибір, я жива людина, як би хто там не хотів. Я впевнений, що я помиляюсь, головне, щоб у мене як президента не було фатальних помилок, слава Богу, в мене таких не було".

18:16 — Найбільш страшний день:

Найстрашніше, що я побачив — напевне Буча. Те, що я побачив, у момент, коли ми її деокупували, було дуже страшно. Ми побачили, що диявол не десь там — він на землі.

18:12 — Зеленський прокоментував заяву генерала Марка Міллі, що про те, що росіян не вдасться остаточно викинути з України:

"Ми знайомі з генералом Міллі, але від нього я цього не чув. Гадаю, я б почув це від нього. Це перше. Друге – все залежить від підтримки. Якщо він хоче, щоб все було швидше, він може цьому допомогти. Приїзд президента США Джо Байдена – це був головний сигнал. А Міллі не приїжджав. Ми запрошуємо".

18:02Про "мирний план" Китаю:

"Здається, це був не мирний план Китаю. Мені здається, що Китай показав свої думки. Я вважаю, те, що Китай почав говорити про Україну – дуже непогано. Питання – що йде за словами. Який результат для нас? Територіальна цілісність там? Співпадає (з нашою позицією – Ред.) Там говориться про ядерну безпеку? Співпадає з позицією світу. Є думки, з якими я не погоджуюсь – весь світ не погоджується. Але це вже щось. Якщо там є думки (корисні для нас – Ред.), вважаю, це треба використовувати. Чому ні? Наше завдання – зібрати всіх, щоб ізолювати одних".

17:50 — Більшість країн боїться створювати суд і навіть думати про це. Вже є перші кроки у створенні механізму компенсації від росії.

"Важко, але ми продовжуємо роботу".

17:48 — Зеленський назвав помилкою те, що раніше Україна не звертала увагу на Африканські країни та країни Латинської Америки:

"Міцного кулака партнерів не було до цієї війни, і це правда. Я щасливий, що зараз він є. Але він не повністю, знаєте когось не вистачає на цій руці об'єднаної підтримки. І я кажу вам про кого: про Африканський континент, Латинська Америка дуже важлива і я дуже хотів би зробити саміт країн Латинської Америки і України. Мені складно виїжджати з держави, але спеціально на цю зустріч я поїхав би. Я би зміг їм донести, їхньому суспільству — корона не впаде, у мене її немає, я готовий іти на зустріч, ми готові пахати 24 на 7. Скажіть, де придбати іще години, ми це зробимо".

17:45 — "Я працюю разом з нашою командою, щоб представники з різних континентів були залучені до формули миру… Латинська Америка, Індія, Китай. Чим більше країн ми залучимо — тим більше буде наша підтримка".

Володимир Зеленський на конференції, 24 лютого 2023 року
Прес-конференція Володимира Зеленського

17:40 — Зеленський про бажання перемоги у цьому році:

"Якщо всі ми з союзниками зробимо свою домашню роботу, неминуче нас очікує перемога. Я дуже хочу, щоб цього року. Для цього у нас є все… Україна протистоїть (росії, – ред.) не сама. Дуже важливо, щоб кожен з нас сфокусувався, і на своєму місці працював".

17:36 — президент вшанував хвилиною мовчання журналістів, які загинули у війні.

Онлайн відео трансляцію можна буде на YouТube-каналі Офісу президента:

Сьогодні у багатьох містах проводять пам'ятні заходи із вшанування пам'яті загиблих захисників та мирних мешканців та і дякують тим, хто бореться за нас зараз. Вранці до народу вже звернулися президент Володимир Зеленський та Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. Генерал Залужний, зокрема, заявив, що за рік "ми стали міцнішими за бетон і сталь".

Нагадаємо, 24 лютого 2022 року президент росії володимир путін оголосив про проведення "спеціальної військової операції" в Україні. За кілька годин до вторгнення Володимир Зеленський звернувся до росіян, сподіваючись недопустити війну, але це не допомогло. Близько 5 ранку 24 лютого по всій Україні пролунали вибухи, а армія окупантів пішла у наступ із Криму, Донбасу та території Білорусі.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, що 24 лютого росія може спробувати взяти реванш та піти у повторний масштабний наступ на фронті. Сили оборони України готові до будь-якого розвитку подій.