Сухий кашель при коронавірусі: як врятуватися і чи потрібно пити відхаркувальні (відео)

Читать на русском
Автор
3168
Кашель при коронавірусі не можна лікувати муколітиком
Кашель при коронавірусі не можна лікувати муколітиком. Фото Відкриті джерела

Лікар розповів, при якому кашлі показаний муколітик і коли він може погіршити ситуацію

Багато українців, почувши діагноз "коронавірус", починають займатися самолікуванням і пити відхаркувальні препарати. Однак, за словами лікаря-анестезіолога Івана Черненко, який рятує людей від COVID-19 з початку пандемії, це може обернутися серйозними наслідками.

Що робити при ковідному кашлі, а які дії повинні стати табу, доктор розповів на своєму YouTube-каналі.

Черненко каже, що, відповідно до рекомендацій ВООЗ, ні при ковіді, ні при пневмоніях муколітики не призначають. Відхаркувальні можуть знадобитися в єдиному випадку: у пацієнта йде велика продукція густого мокротиння, яке він не може відкашляти.

"Ковід вражає не внутрішню частину альвеоли, а те, що навколо неї. При вірусних інфекціях в альвеолах не продукується слиз, там нічого відкашлювати. І коли ви починаєте приймати відхаркувальні засоби, а зазвичай вони самі продукують кашель, ви погіршуєте проблему: ще більше починаєте кашляти", — говорить лікар.

Він переконаний, що сухий кашель у вологий переводити не треба.

"Чим ми реально можемо вплинути на кашльовий рефлекс — так це препарати на основі опіатів, той же кодеїн. Вони є рецептурними і продаються тільки за рецептом. Вони діють на дихальний центр і блокують кашльовий рефлекс", — пояснює медик.

Що ж стосується коронавірусу, муколітик при ньому протипоказаний, так як люди починають кашляти ще сильніше, що може привести навіть до легеневої кровотечі. Крім того, вони будуть стимулювати зайву продукцію мокротиння, що у дітей або літніх людей навіть може привести до запалення легенів.

Що потрібно робити від кашлю при коронавірусі:

  1. Багато пити.
  2. Провітрювати приміщення — потрібне вологе прохолодне повітря.
  3. Розсмоктувати мед або пити з ним чай (є навіть в міжнародних протоколах).
  4. Робити дихальну гімнастику (робити глибокий спокійний вдих і через зімкнуті губи — спокійний плавний видих. Кілька разів в день по 10-15 разів. Нормальна реакція на гімнастику при ковіді — кашель).

При сильному кашлі ряду пацієнтів з коронавірусом потрібен кисень і препарат від сухого кашлю, який повинен призначити тільки лікар.

Кашель при коронавірусі — що потрібно робити

Раніше ми повідомляли, коли потрібен антибіотик при коронавірусі і чи варто його приймати з перших днів.