Жінки скаржаться на незвичайну побічку після щеплення від COVID-19: чи варто боятися

Читать на русском
Автор
571
Коронавірус продовжує дивувати своїми непередбачуваними побічними ефектами
Коронавірус продовжує дивувати своїми непередбачуваними побічними ефектами. Фото Українська правда

Лікарі закликають прекрасну половину людства не панікувати, адже зміни виникають лише тимчасово

Після отримання уколів проти коронавірусної інфекції жінки можуть спостерігати незначні зміни у менструальному циклі.

Про це заявила провідна експертка з питань менструації у Великобританії, наголосивши, що боятися перестроювання в організмі жінкам не варто, адже це лише тимчасовий побічний ефект від вакцин, — пише BBC.

За словами докторки Вікторії Мале, яка є представницею Імперського коледжу у Лондоні, висновків щодо ймовірної затримки менструацій у жінок, які вакцинувалися проти ковіду, вона дійшла після досліджень, які були проведені серед жительок Америки та Норвегії.

Також фахівчиня запевнила, що вірити інформації, що щеплення проти коронавірусної інфекції можуть спровокувати безпліддя, не варто. За її переконаннями, на цей час у світових експертів з медицини немає жодного доказу, що вакцинація від ковіду впливає на здатність мати потомство.

Докторка Мале вказує на два дослідження, які проводилися в США за участі майже 4000 жінок. Вони використовували додаток для відстеження менструального циклу, який показав, що після отримання уколів менструація реципієнток затримувалася на півдня після другої дози вакцини, але не було ніяких затримок після першої.

У тих, хто приймав дві дози в одному циклі, була дводенна затримка, але, за словами доктора Мале, це малоймовірно для жінок у Великобританії, де розрив між дозами становить щонайменше вісім тижнів.

Тривалість циклу однієї з 10 жінок змінилася більш ніж на вісім днів – у порівнянні з однією з 25 невакцинованих жінок – але лише після двох циклів їх менструації повернулися до норми.

Також зазначається, що незабаром очікується оприлюднення дослідження британських користувачів того ж додатка для відстеження менструального циклу.

Раніше "Телеграф" вже писав про досить дивні побічні ефекти, на які скаржаться люди з різних куточків світу, які перехворіли коронавірусом. Так, житель США заявив, що його статевий орган після пережитої хвороби став меншим на 4 см, а от у Норвегії жінки масово повідомляли, що після ковіду у них збільшилися груди.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.