Лікарі вважають, що краще забути про відсипання на вихідних

Автор
Лікарі вважають, що краще забути про відсипання на вихідних

Більшості здорових людей достатньо 7-9 годин, щоб відновити свої сили та виспатися.

Часто ми жертвуємо кількома годинам сну заради дотримання дедлайнів, виконання домашніх справ, вечірок із друзями або нічного сеансу в кіно. І щоразу сподіваємося відіспатися на вихідних. В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун вважає це не найкращою ідеєю.

І хоч людина буде краще себе почувати у понеділок, цей ефект не буде довготривалим.

Дослідження переконують: за вихідні люди не зможуть компенсувати тижневу прогалину ві сні. Крім того, “відсипання” на вихідних може мати і негативний ефект — спричиняти так званий "соціальний джетлаг". З часом збивається режим, і нам складно заснути в неділю ввечері та прокинутися рано вранці в понеділок.

Що робити, коли ви не доспали протягом тижня

1. Можна дозволити собі у вихідний поспати не більше однієї додаткової години. За потреби – подрімайте 20-30 хвилин вдень — так ви зможете швидко відновити сили.

2. Не спіть вдень по кілька годин, адже це порушить внутрішній годинник організму, викликавши своєрідний “збій”, спричинити неконтрольоване відчуття голоду, порушення сну та нестачу енергії.

Варення з вишні: користь та шкода

Уляна Супрун радить намагатися спати повноцінно протягом тижня, щоби на вихідних не було потреби надолужувати сон. Якщо маєте такі проблеми, зверніться до свого сімейного лікаря за порадою та разом скорегуйте режим дня.