Олександр Кацуба: Війна в Україні та ризик експансії Китаю змінюють світову енергетику назавжди

Читать на русском
Автор
Український підприємець, експерт у сфері енергетики Олександр Кацуба Новина оновлена 03 липня 2023, 11:48
Український підприємець, експерт у сфері енергетики Олександр Кацуба

Україна має діяти проактивно і вести комплексну політику у сфері енергетики та енергозбереження

Війна Росії проти України, агресивна поведінка Китайської Народної Республіки, непередбачуваність ситуації на Близькому Сході, а також ризик техногенних катастроф чи нових пандемій докорінно змінюють світову енергетику — таку думку висловив у своїй колонці для видання "Українські новини" підприємець Олександр Кацуба.

На думку Кацуби, останні події у світовій політиці й економіці формують нові тенденції в енергетиці — ключовій галузі світової економіки. В першу чергу, ключові економічні регіони, залежні від імпорту палива — Європейський Союз, Китай, Індія, Туреччина — будуть ще більше працювати над енергетичною автономністю та диверсифікацією джерел отримання палива. В той саме час, Росія буде втрачати свої позиції на світовому енергетичному ринку, а Сполучені Штати, де відбулась "сланцева революція" буде ставати все більш важливим експортером нафти та газу.

Крім того, на думку експерта, в коротко — та середньостроковій перспективі нас чекає, з одного боку, уповільнення темпів розвитку сонячної та вітрової енергії через критичну залежність від китайських компонентів, а також — навпаки — пожвавлення інтересу до атомної енергії.

У цих умовах, переконаний Кацуба, Україна, яка є і жертвою агресії, і енергетично не незалежною країною, має діяти проактивно і вести комплексну політику у сфері енергетики та енергозбереження.

Олександр Кацуба — український підприємець, експерт у сфері енергетики, власник компанії АЛЬФА ГАЗ.