"За останні 30 років Польща залучила майже трильйон євро іноземних інвестицій" — Кацуба

Читать на русском
Автор
Український підприємець та інвестор Олександр Кацуба Новина оновлена 03 липня 2023, 12:05
Український підприємець та інвестор Олександр Кацуба

На думку фахівця, Україні потрібна комплексна державна політика підтримки інвестицій

З початку ринкових реформ Польща залучила майже трильйон євро іноземних інвестицій, або 25 тисяч євро на кожного поляка. Це стало можливим завдяки комбінації факторів, серед яких: доступ до ринку ЄС, кваліфікована робоча сила, інституційні реформи й комплексна державна політика підтримки інвестицій. Про це пише український підприємець та інвестор Олександр Кацуба.

З початку повномасштабного вторгнення багато українських підприємств відкрили філії, представництва, виробництва в Польщі. І побачили, наскільки сприятливою для інвесторів може бути політика держави. Залучення інвестицій є національним пріоритетом і розглядається як питання національної безпеки. Зараз вся Польща стала вільною економічною зоною. Підприємці можуть отримати підтримку держави на строк від 10 до 15 років, податкові пільги, а також повне юридичне та консультаційне супроводження.

Кацуба також нагадав, що за оцінками міністерки економіки України Юлії Свириденко, після завершення війни, щоб вийти на рівень з європейськими сусідами, Україна має залучати по 70 мільярдів євро на рік. Це буде можливо виключно за умови подібної до польської інвестиційної політики — резюмує підприємець.

Олександр Кацуба — український підприємець, експерт у сфері енергетики, власник компанії АЛЬФА ГАЗ.