ТОП-10 шедеврів живопису світової культури, про які ви не знали (Фото)

Автор
1359
ТОП-10 шедеврів живопису світової культури, про які ви не знали (Фото)

Ми приготували кілька історій про секрети знаменитих полотен, які, на наш погляд, цікаві і при цьому не надто відомі широкому загалові.

Полотна відомих майстрів живопису майже завжди мають свою історію. Одні з них загальновідомі, інші залишаються надбанням фахівців, а треті тільки очікують, коли про них дізнається світ.

Хендрік ван Антоніссен "Вид морського берега Схевенінген"

Ідилічна картина голландського майстра Хендріка ван Антоніссена, написана в 1641 році, у звичайної людини не викликає ніяких питань. На ній зображений берег, на якому стоїть кілька груп людей. Але серед фахівців в середньовічній голландського живопису майже сто років не затихав суперечка з приводу того, що ці люди роблять на березі і чому всі вони дивляться в одну сторону.

Сальвадор Далі "Фігура біля вікна"

Картина "Фігура біля вікна" - це одна з ранніх робіт іспанського сюрреаліста - Далі написав її в 21 рік. Художник ще не був знайомий зі своєю дружиною і музою Галой, тому сюжет цього полотна йому навіяв образ сестри, Ани Марії.

Іван Шишкін "Ранок в сосновому бору"

У найвідомішої картини художника Шишкіна теж є своя незвичайна історія. Раніше художники нерідко обговорювали один з одним свої роботи і, бувало, давали слушні поради. Полотно "Ранок в сосновому бору" було написано як лісовий пейзаж і спочатку ведмедів на ньому не було. Тварин Шишкін додав за порадою свого друга, художника-анімаліста Савицького.

Ян ван Ейк "Портрет подружжя Арнольфіні"

Перший в історії європейського живопису парний портрет був написаний ван Ейка в Брюгге в 1434 році. Картина зображує красиво одягнену молоду пару, цілком можливо, що готується взяти шлюб. Але мало хто знає, що на цьому полотні зображено не дві людини, а чотири.

Валентин Сєров "Портрет Миколи II в тужурці"

Історію портрета імператора Миколи II, створеного великим портретистом Валентином Сєровим, можна назвати мотивуючої. Художник зумів перетворити невдачу в успіх і картина стала однією з найвідоміших в галереї його робіт. У Сєрова довго не виходило написати портрет царя і він вибачився і вирішив відмовитися від цієї роботи.

Микола, змучений позування, дуже засмутився і сів, склавши руки. У цей момент художник зрозумів, що це те, що йому потрібно для відмінного портрета і тут же почав писати. Імператор на картині має втомлений і сумний вигляд, але саме в цьому і полягає вся принадність портрета.

Ієронім Босх "Сад земних насолод"

Наймасштабніша і відома робота Босха "Сад земних насолод" таїть в собі величезну кількість загадок. Сенс цієї картини до кінця неясний, але деякі секрети вже вдалося розкрити. На правій стулці триптиха, яка називається "Музичний Пекло", зображені грішники, катували музикою. У одного з них на сідницях зображені середньовічні ноти.

Студентка Християнського університету Оклахоми Амелія Хемрік, що досліджувала картину, перевела старовинну нотну грамоту на сучасний лад і записала мелодію, яку назвала "Пісня з дупи з пекла, якій виповнилося 600 років". Вийшла спокійна, але не дуже мелодійна композиція, схожа на заголовну мелодію голлівудської мелодрами, зіграну одним пальцем.

Рембрандт "Нічна варта"

Полотно Рембрандта "Виступ стрілецької роти капітана Франса Баннінга Кока і лейтенанта Віллема ван Рейтенбюрга" традиційно називають "Нічний дозор", так як всі впевнені, що показані на ній події відбуваються вночі. Так вважали два століття після того, як картина повернулася з небуття і стала відома.

Але в 1947 році реставраторів чекало несподіване відкриття. Після того як полотно очистили від кіптяви і бруду, з'ясувалося, що картина набагато світліше ніж здавалася і дозор на ній показано саме денний. Виявлена після реставрації тінь від руки капітана Кока навіть дозволила визначити, що справа була близько 14 годин дня.

Казимир Малевич "Чорний супрематичний квадрат"

Картина, яку ми звично називаємо "Чорний квадрат", зображує зовсім не об'єкт чорного кольору. Більш того - на ній зовсім не квадрат, так як ні одна сторона фігури не паралельна ні протилежному боці, ні розташованої поруч лінії обрамляє рамки.

Нібито чорний колір геометричної фігури - це ефект від змішування кількох різних фарб, серед якої не було чорної. Мистецтвознавці вважають, що так спеціально задумано автором. При огляді картини в Третьяковській галереї було виявлено напис олівцем "Битва негрів в темній печері". Ця фраза нагадує про картину французького художника і журналіста Альфонса Алле "Битва негрів в темній печері пізно вночі", яка виглядає як чорний прямокутник.

Пітер Брейгель-старший "Нідерландські прислів'я"

Ця унікальна свого роду картина голландського майстра є зображенням 112 найбільш популярних в XVI столітті голландських прислів'їв. Звичайній людині здається, що на полотні відбуваються дивні і навіть абсурдні речі, але фахівець відразу ж побачить приказки, аналогічні сучасним "плисти проти течії", "битися головою об стіну" і багатьом іншим, якими і зараз користуються в усьому світі.

Більшість прислів'їв на полотні Брейгеля-старшого, так чи інакше, пов'язані з людською дурістю, жадібністю або неробством. Картина дуже популярна у мистецтвознавців і їй присвячено безліч наукових статей і дисертацій.

Пабло Пікассо "Блакитна кімната"

Довгі роки вважалося, що на картині Пікассо зображена купається жінка. Але в 2008 році реставратори помістили роботу художника в інфрачервоне випромінювання і з подивом виявили чоловіка в костюмі і краватці-метелику, який сидить підперши рукою голову.

Очевидно, що "Блакитна кімната" була написана поверх портрета, створеного художником раніше. Мистецтвознавець Патриція Фавер пояснила це тим, що коли Пікассо відвідувало раптове натхнення, він тут же брався до роботи. Коли під рукою не було чистого полотна, геній брав вже готові, не дуже вдалі, на його погляд картини, і писав нові поверх їх.