Створіть "правильний протяг": ефективні способи охолодити квартиру без електрики

Читати російською
Автор

Ці способи допоможуть обійтися без кондиціонера у спеку

Попри те, що літо наближається до свого завершення, температура повітря практично не йде на спад і вдень ще досить спекотно. В умовах постійних відключень світла рідко випадає можливість скористатися кондиціонером. Тому підтримувати комфортну температуру у приміщенні доводиться альтернативними способами. "Телеграф" вирішив нагадати про них.

Як підтримати прохолоду у квартирі без кондиціонера

Один з найпростіших і найефективніших способів підтримувати прохолоду у квартирі — це грамотне використання штор. Під час денної спеки слід закривати вікна та опускати щільні світлонепроникні штори або жалюзі, щоб запобігти нагріванню приміщення від прямих сонячних променів. Теплоізоляційні штори або фіранки з покриттям, що відбиває промені, можуть значно зменшити кількість тепла, що проникає у квартиру.

Відкривати вікна найкраще пізно ввечері чи рано-вранці, коли температура на вулиці нижча, ніж у приміщенні. Це дозволяє освіжити повітря у квартирі та знизити температуру.

Створіть протяг. В умовах відсутності електрики охолодити кімнати допоможе протяг. При нагоді відкрийте вікна на протилежних сторонах квартири. Якщо на одній стороні квартири вікно відкрито менше, а на іншій — більше, повітря почне рухатися швидше через менше вікно, що допоможе краще охолодити приміщення шляхом прискореного руху повітря.

Скористайтеся вентилятором. Вентилятор не вимагає так багато електроенергії, як кондиціонер, а деякі моделі можуть працювати від повербанків. Але для максимальної ефективності важливо правильно розміщувати прилад. Настільні та підлогові вентилятори слід ставити у місцях найбільшого скупчення тепла або там, де необхідно створити циркуляцію повітря. Один з ефективних методів — встановлення вентилятора перед відкритим вікном. Це допомагає швидко охолодити квартиру свіжим повітрям із вулиці.

Вентилятори з функцією розпилення води можуть підвищити ефективність охолодження. Поставивши перед вентилятором ємність із холодною водою чи льодом, можна створити прохолодний повітряний потік, що значно зменшить температуру в кімнаті.

Простий, але ефективний спосіб охолодити приміщення – розвісити вологі рушники на відкритих вікнах чи дверях. Випаровуючись, вода поглинає тепло, охолоджуючи повітря довкола. Цей метод найкраще працює у сухому кліматі, де повітря швидше вбирає вологу. Також можна використовувати крижані грілки або пляшки із замороженою водою, розміщені у кімнаті.

Раніше "Телеграф" розповідав, як вибрати повербанк для телефону та ноутбука. Важливо враховувати два параметри.