Готуйте емальовані каструлі: багато хто й не знає про цей спосіб зберігання моркви

Читати російською
Автор

Розповідаємо, як зберегти моркву свіжою та соковитою до наступного врожаю

Морква — один з найпопулярніших і корисних коренеплодів, який використовується в кулінарії цілий рік. Зберегти свіжий, пружний та соковитий овоч протягом усієї зими буває непросто. Часто доводиться стикатися, що морква починає в’янути, втрачає смак і навіть гниє.

Раніше "Телеграф" розповідав, як правильно зберігати картоплю. Тепер поділимося лайфхаками, які допоможуть зберегти моркву у чудовому стані до весни.

Яка морква довше зберігається

Перший крок до успішного зберігання – правильний вибір коренеплодів. Для тривалого зберігання підходять лише здорові, свіжі та не пошкоджені плоди. Найкраще обрати моркву середнього розміру з рівною поверхнею та яскраво-оранжевим забарвленням. Також варто звернути увагу на сорт. Морква з високим вмістом цукру та щільною м’якоттю найкраще зберігається. Тому для тривалого зберігання рекомендують вибирати сорт "Шантане" або "Незрівнянна".

Перед тим, як закласти моркву на зберігання, її необхідно правильно підготувати. Коренеплоди слід ретельно очистити від землі, але не мити, оскільки це може пошкодити їх природний захист і прискорити псування. Верхівки моркви рекомендується обрізати, залишаючи близько 1-2 см, щоб запобігти проростанню і водночас зберегти вологу всередині.

Як зберігати моркву взимку

Одним із найстаріших і перевірених методів є зберігання моркви в піску. Для цього знадобиться ящик або контейнер та сухий пісок. На дно ящика насипають шар піску, потім укладають моркву в один ряд, намагаючись, щоб коренеплоди не торкалися один одного. Потім моркву засипають піском так, щоб вона була повністю вкрита. Таким чином заповнюють всю скриньку. Пісок допомагає підтримувати постійну вологість і запобігає доступу повітря до коренеплодів, що уповільнює процес псування.

Але цей спосіб не підходить для зберігання у міській квартирі. Тому мешканцям багатоповерхівок краще скористатися лайфхаком з емальованою каструлею. Цей незвичайний метод особливо зручний для невеликої кількості моркви.

Для зберігання моркви в каструлі:

  • Візьміть чисту та суху емальовану каструлю з кришкою.
  • Викладіть моркву в один шар, уникаючи контакту коренеплодів один з одним.
  • Накрийте кришкою і поставте в прохолодне місце, наприклад, на балкон.

Цей метод дозволяє зберегти моркву пружною та соковитою, тому що емальована поверхня каструлі запобігає втраті вологи та захищає моркву від впливу світла та повітря.

Зберігання моркви у харчовій плівці також може допомогти зберегти її свіжою та соковитою на тривалий час. Кожен коренеплід потрібно загорнути в харчову плівку так, щоб вона щільно прилягала до моркви, але не з’являлася конденсація. Харчова плівка створює захисний бар’єр, який запобігає випаровуванню вологи і доступу повітря.

Ще один хороший спосіб — зберігання моркви в тирсі. Вони добре утримують вологу та захищають моркву від висихання. Для цього методу моркву укладають у ящик, пересипаючи кожен шар тирсою, і зберігають у прохолодному, темному місці.

Раніше "Телеграф" розповідав, які умови необхідні для зберігання часнику взимку. Ці поради допоможуть зберегти врожай аж до весни.