Залежить від клімату: чому взимку можуть бути потрібні осушувач та зволожувач повітря

Читать на русском
Автор
На зміну мікроклімату реагують речі — квіти на пересушення, а дерево й текстиль на надмірну вологу
На зміну мікроклімату реагують речі — квіти на пересушення, а дерево й текстиль на надмірну вологу. Фото Unsplash.com

Техніка має різновиди, які можна використовувати в залежності від потреб

Зима — той період року коли зайвий раз відкривати вікна не хочеться. Через зменшення кількості провітрювань, а також роботу опалювальних приладів, всередині будинку міняється мікроклімат. В залежності від погоди навколо для комфортного перебування вдома взимку може знадобитися або осушувач повітря або його зволожувач.

Пересушене повітря людина відчуває швидко — з'являється відчуття сухості в роті та носі, пересихає шкіра. Надмірна сухість може також впливати на рослини, які треба поливати частіше. Найкомфортнішим рівнем вологості в приміщенні вважається 40-60%, для рослин в оранжереях цей показник вище — до 75%. Зволожувачі повітря відрізняються різним об’ємом площі, яку можуть зволожувати. За принципом дії бувають:

  • парові (працюють за принципом чайника, дозволяють додавати ефірні олії)
  • ультразвукові (розпилюють часточки води — треба використовувати очищену рідину)
  • механічні (мийка повітря з додатковими фільтрами).

Для регіонів з частішими дощами, для мешканців перших поверхів та приватних будинків актуальним може бути осушувач повітря. Він також знадобиться, якщо в осінньо-зимовий період у вас утворюються багато конденсату на вікнах, а стіни вкриваються грибком або цвіллю. На перезволоження реагує вперше не сама людина, а її оточення — в шафах стає вологою білизна, з'являються плями грибка на стінах або неприємний запах сирості у ванній кімнаті.

Рівень вологості в період коли опалення ще не ввімкнене в квартирах на перших поверхах, кутових квартирах або приватних будинках можуть досягати 90%. Це вже занадто для людини, зате цвіль в таких умовах відчуває себе розкішно. Осушувачі повітря бувають різних видів:

  • адсорбційні (в пристрої є сорбент, що вбирає вологу)
  • конденсаційні (поєднання теплого та холодного викликає появу конденсату, який збирається в резервуар всередині апарату)
  • осушувач з методом асиміляції (виведення вологи на вулицю).

При виборі потрібно звернути увагу на продуктивність та потужність. Продуктивність — в літрах на добу чи годину, занадто слабкий може не впоратися. Є формула аби розрахувати потрібну продуктивність в літрах на добу — площу приміщення множать на 0,7.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, які є популярні види обігрівачів та чим вони відрізняються. Кожен з них має свої особливості та широку виделку цін в залежності від функцій.