Прем'єр-міністра Ізраїлю судитимуть за обвинувачення у корупції

Автор
Прем'єр-міністра Ізраїлю судитимуть за обвинувачення у корупції

Прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу Ізраїлю судітімуть за обвинуваченні у корупції.

Генпрокурор Ізраїлю Авіхай Мандельбліт у вівторок передав обвинувальний висновок стосовно прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу до суду, повідомляє газета The Times of Israel. 

"Обвинувальні акти було подано певний час тому, ... як того вимагає закон", - заявили в офісі генпрокурора Ізраїлю.

Отже, Нетаньягу став першим прем'єр-міністром Ізраїлю, проти якого висунуто обвинувачення у скоєнні кримінального правопорушення під час його перебування на цій посаді. Обвинувальний висновок може вплинути на вибори в Ізраїлі, заплановані на 2 березня, а також на перебіг переговорів щодо формування нового уряду, зазначає газета The Jerusalem Post.

В Іраку внаслідок протестів кількість загиблих лише зростає

Про передання до суду обвинувачень стосовно Нетаньягу стало відомо через кілька годин після того, як прем'єр Ізраїлю оголосив про рішення відкликати з кнесету свій запит про надання йому парламентської недоторканності. Мандельбліт, згідно з процедурою, не міг направити свої висновки до суду доти, доки не вирішиться питання з парламентською недоторканністю Нетаньягу, зазначають ізраїльські ЗМІ. 

Мандельбліт висунув проти Нетаньягу обвинувачення у хабарництві, зловживанні довірою і шахрайстві ще в листопаді.

Нетаньягу потім заявив, що висунуті проти нього обвинувачення в корупції є політично мотивованими та спрямовані на його звільнення з посади.

Кількість жертв від землетрусу в Туреччині зросла до 39

Обвинувачення прем'єру Ізраїлю було висунуто в рамках трьох справ. У "справі 1000" та "справі 2000" Нетаньягу висунули обвинувачення в шахрайстві та зловживанні довірою, а у "справі 4000" - у шахрайстві, хабарництві та зловживанні довірою, зазначає видання.

У рамках "справи 4000" Нетаньягу підозрюють у тому, що він надавав поблажки держателю контрольного пакета акцій телекомунікаційної компанії "Безек" Шаулю Єловичу в обмін на освітлення на сайті "Безеку" інформації про нього в позитивному ключі. Ця справа вважається найсерйознішою з трьох.

У рамках "справи 1000" Нетаньягу підозрюють у тому, що він приймав подарунки від бізнесменів в обмін на деякі послуги, які він може надати, будучи прем'єр-міністром.

У "справі 2000" Нетаньягу підозрюють у змові з власником газети "Едіот ахронот" Арноном Мозесом. Слідство вважає, що в обмін на його обіцянку нашкодити виданню-конкуренту газета друкувала про прем'єра позитивно забарвлені матеріали.