Рецепт дня: Шоколадний рулет із заварним кремом, глазур'ю та горіхами
- Автор
- Дата публікації
- Автор
- 807
![Рецепт дня: Шоколадний рулет із заварним кремом, глазур'ю та горіхами](https://telegraf.com.ua/static/storage/thumbs/428x240/b/8f/3e496945-a51f570f1bbdb5b97cc69acf4bfbc8fb.jpg?v=0184_1)
Секрет ідеального шоколадного рулету — в пухкому борошні, свіжому молоці та якісному шоколаді.
Насичений смак шоколаду, п’янкі кавові нотки й невагомий заварний крем із запахом вершків та ванілі — шоколадний рулет легко приготувати для затишного домашнього чаювання і не соромно подати до святкового столу.
Зробити шоколадний рулет оригінальним та вишуканим допоможе цікавий декор. Готовий десерт можна посипати цукровою пудрою чи кокосовою стружкою і додати ласощам зимового акценту; щедро полити ягідним соусом; прикрасити гілочкою м’яти або свіжими ягодами. А як вам ідея викласти зверху візерунок із різних видів подрібнених горіхів? Особливого блиску та ніжності рулету додасть шоколадна глазур. Ефектно і неймовірно смачно!
ШОКОЛАДНИЙ РУЛЕТ ІЗ ЗАВАРНИМ КРЕМОМ, ГЛАЗУР’Ю ТА ГОРІХАМИ
Хто не любить шоколадний рулет, той його не куштував =) Цьому непристойно смачному десерту можна пробачити все — навіть зайві калорії. Спробуйте приготувати шоколадний рулет із заварним кремом вже найближчими вихідними — вас чекає справжня магія на тарілці.
ІНГРЕДІЄНТИ:
Для бісквіта:
Яйця - 3 шт
Цукор - 80 гр
Борошно - 60 гр
Какао - 20 гр
Вершкове масло для змащування форми
Цукрова пудра за потребою
Для заварного крему:
Яєчний жовток - 1 шт
Цукор - 40 гр
Молоко - 150 мл
Борошно - 15 гр
Шоколад - 45 гр
Ванільний цукор
Масло вершкове - 100 гр
Для просочення:
Чай або кава з цукром - 100 мл
Арахіс для прикрашання
Для глазурі:
Цукор - 4 ст.л.
Вода - 30 мл.
Сметана - 2 ст.л.
Какао - 3 ст.л.
Вершкове масло - 60 гр
Желатин 1 ч.л.
ПРИГОТУВАННЯ:
Варимо та збиваємо крем
Етап № 1
Відділяємо яєчний жовток від білка, додаємо звичайний та ванільний цукор. Віничком розтираємо до ніжної білої маси.
Етап № 2
Щоб суміш стала рідшою, додаємо трохи молока. Ретельно перемішуючи, додаємо борошно. Маса має бути однорідною, без грудочок.
Етап № 3
Решту молока виливаємо в каструлю й нагріваємо майже до кипіння. Підігріте молоко невеличкими порціями вливаємо в суміш із жовтка та обережно перемішуємо до однорідності.
Етап № 4
Переливаємо майбутній крем у каструлю та варимо близько п’яти хвилин до густої консистенції. Не забуваємо перемішувати суміш віничком.
Етап № 5
Знімаємо крем із плити та додаємо шматочки молочного або чорного шоколаду. Дбайливо перемішуємо, аби шоколад повністю розтопився. Накриваємо харчовою плівкою та залишаємо вистигати: крем має бути кімнатної температури.
Дістаємо з холодильника вершкове масло та залишаємо на деякий час, аби воно стало м’яким.
Етап № 6
Шматочки вершкового масла кімнатної температури викладаємо в глибоку посудину. Збиваємо міксером протягом шести хвилин. Масло повинне стати світлим і пишним.
По одній столовій ложці додаємо заварний крем та продовжуємо збивати. Ставимо крем у холодильник.
Випікаємо бісквіт
Етап № 1
Застилаємо деко пергаментним папером та робимо бортики. Змащуємо пергамент вершковим маслом.
Етап № 2
Змішуємо яйця з цукром. Збиваємо міксером протягом 10–13 хвилин. Об’єм суміші має збільшитися втричі. Маса повинна стати білою, пишною, а на поверхні мають залишатися сліди від віничка.
Етап № 3
Муку змішуємо з какао. Просіюємо невеликими порціями у збиті яйця, щоразу обережно перемішуючи суміш знизу вгору. Вкінці додаємо воду та знову перемішуємо.
Етап № 4
Ніжне повітряне тісто викладаємо на пергамент і розрівнюємо. Духовку розігріваємо до 180 °C та ставимо в неї деко з тістом на 12 хвилин.
Якщо класичний бісквіт зазвичай випікають на середньому рівні духовки, то шоколадний необхідно підняти на рівень вище. Головне — не пересушити бісквіт. Перевірити готовність можна за допомогою зубочистки — якщо вона суха, випічка готова.
Формуємо рулет
Етап № 1
Застилаємо стіл пергаментним папером і посипаємо цукровою пудрою по всьому периметру. В холодній воді замочуємо рушничок.
Не знімаючи з бісквіта паперу, перекладаємо його на посипаний пудрою пергаментний папір. Накриваємо зверху вологим рушничком. Залишаємо на 20 хвилин.
Етап № 2
Охолоджений бісквіт просочуємо солодким чаєм або кавою.
Етап № 3
Дістаємо з холодильника шоколадний заварний крем та викладаємо на бісквіт. Один бік має вкривати товстий шар крему, інший — тонкий; закінчуватися він має за 2 см від краю.
За допомогою нижнього листа паперу згортаємо шоколадний рулет. Загортаємо десерт у той же пергаментний папір та ставимо в холодильник на чотири години. Після охолодження заварний крем стане щільним та густим.
Готуємо глазур
Етап № 1
Заливаємо желатин водою. Залишаємо набухати.
Етап № 2
Вершкове масло розтоплюємо в невеличкій каструлі. Додаємо сметану, какао та цукор. Ретельно перемішуємо та ставимо на маленький вогонь. Доводимо до кипіння. Не забуваємо постійно помішувати суміш.
Етап № 3
Знімаємо з вогню та одразу додаємо желатин. Дбайливо розмішуємо до однорідної консистенції. Залишаємо до повного охолодження.
Прикрашаємо рулет
Етап № 1
Пласку тарілку застилаємо пергаментним папером. Дістаємо шоколадний рулет із холодильника й відрізаємо трохи з обох боків, аби підрівняти його. Кладемо рулет на тарілку та поливаємо охолодженою глазур’ю. Прибираємо пергамент.
З весною приходить авітаміноз: поради, як його поборотиЕтап № 2
Зверху прикрашаємо рулет улюбленими горіхами. Фундук, мигдаль, кеш’ю, арахіс — обирайте на свій смак, однак не забудьте попередньо обсмажити та подрібнити.
Година в холодильнику — й соковитий шоколадний рулет готовий радувати ласунчиків розкішним виглядом та неповторним смаком. Скуштуйте й... нехай вам буде шоколадно!