Рецепт дня: Шоколадний рулет із заварним кремом, глазур'ю та горіхами

Автор
805
Рецепт дня: Шоколадний рулет із заварним кремом, глазур'ю та горіхами

Секрет ідеального шоколадного рулету — в пухкому борошні, свіжому молоці та якісному шоколаді.

Насичений смак шоколаду, п’янкі кавові нотки й невагомий заварний крем із запахом вершків та ванілі — шоколадний рулет легко приготувати для затишного домашнього чаювання і не соромно подати до святкового столу.

Зробити шоколадний рулет оригінальним та вишуканим допоможе цікавий декор. Готовий десерт можна посипати цукровою пудрою чи кокосовою стружкою і додати ласощам зимового акценту; щедро полити ягідним соусом; прикрасити гілочкою м’яти або свіжими ягодами. А як вам ідея викласти зверху візерунок із різних видів подрібнених горіхів? Особливого блиску та ніжності рулету додасть шоколадна глазур. Ефектно і неймовірно смачно!

ШОКОЛАДНИЙ РУЛЕТ ІЗ ЗАВАРНИМ КРЕМОМ, ГЛАЗУР’Ю ТА ГОРІХАМИ

Хто не любить шоколадний рулет, той його не куштував =) Цьому непристойно смачному десерту можна пробачити все — навіть зайві калорії. Спробуйте приготувати шоколадний рулет із заварним кремом вже найближчими вихідними — вас чекає справжня магія на тарілці.

ІНГРЕДІЄНТИ:

Для бісквіта: 

Яйця - 3 шт

Цукор - 80 гр

Борошно - 60 гр

Какао - 20 гр

Вершкове масло для змащування форми

Цукрова пудра за потребою

Для заварного крему:

Яєчний жовток - 1 шт

Цукор - 40 гр

Молоко - 150 мл

Борошно - 15 гр

Шоколад - 45 гр

Ванільний цукор

Масло вершкове - 100 гр

Для просочення: 

Чай або кава з цукром - 100 мл

Арахіс для прикрашання

Для глазурі: 

Цукор - 4 ст.л.

Вода - 30 мл.

Сметана - 2 ст.л.

Какао - 3 ст.л.

Вершкове масло - 60 гр

Желатин 1 ч.л.

ПРИГОТУВАННЯ:

Варимо та збиваємо крем

Етап № 1

Відділяємо яєчний жовток від білка, додаємо звичайний та ванільний цукор. Віничком розтираємо до ніжної білої маси.

Етап № 2

Щоб суміш стала рідшою, додаємо трохи молока. Ретельно перемішуючи, додаємо борошно. Маса має бути однорідною, без грудочок.

Етап № 3

Решту молока виливаємо в каструлю й нагріваємо майже до кипіння. Підігріте молоко невеличкими порціями вливаємо в суміш із жовтка та обережно перемішуємо до однорідності.

Етап № 4

Переливаємо майбутній крем у каструлю та варимо близько п’яти хвилин до густої консистенції. Не забуваємо перемішувати суміш віничком.

Етап № 5

Знімаємо крем із плити та додаємо шматочки молочного або чорного шоколаду. Дбайливо перемішуємо, аби шоколад повністю розтопився. Накриваємо харчовою плівкою та залишаємо вистигати: крем має бути кімнатної температури.

Дістаємо з холодильника вершкове масло та залишаємо на деякий час, аби воно стало м’яким.

Етап № 6

Шматочки вершкового масла кімнатної температури викладаємо в глибоку посудину. Збиваємо міксером протягом шести хвилин. Масло повинне стати світлим і пишним.

По одній столовій ложці додаємо заварний крем та продовжуємо збивати. Ставимо крем у холодильник.

Випікаємо бісквіт

Етап № 1

Застилаємо деко пергаментним папером та робимо бортики. Змащуємо пергамент вершковим маслом.

Етап № 2

Змішуємо яйця з цукром. Збиваємо міксером протягом 10–13 хвилин. Об’єм суміші має збільшитися втричі. Маса повинна стати білою, пишною, а на поверхні мають залишатися сліди від віничка.

Етап № 3

Муку змішуємо з какао. Просіюємо невеликими порціями у збиті яйця, щоразу обережно перемішуючи суміш знизу вгору. Вкінці додаємо воду та знову перемішуємо.

Етап № 4

Ніжне повітряне тісто викладаємо на пергамент і розрівнюємо. Духовку розігріваємо до 180 °C та ставимо в неї деко з тістом на 12 хвилин.

Якщо класичний бісквіт зазвичай випікають на середньому рівні духовки, то шоколадний необхідно підняти на рівень вище. Головне — не пересушити бісквіт. Перевірити готовність можна за допомогою зубочистки — якщо вона суха, випічка готова.

Формуємо рулет

Етап № 1

Застилаємо стіл пергаментним папером і посипаємо цукровою пудрою по всьому периметру. В холодній воді замочуємо рушничок.

Не знімаючи з бісквіта паперу, перекладаємо його на посипаний пудрою пергаментний папір. Накриваємо зверху вологим рушничком. Залишаємо на 20 хвилин.

Етап № 2

Охолоджений бісквіт просочуємо солодким чаєм або кавою.

Етап № 3

Дістаємо з холодильника шоколадний заварний крем та викладаємо на бісквіт. Один бік має вкривати товстий шар крему, інший — тонкий; закінчуватися він має за 2 см від краю.

За допомогою нижнього листа паперу згортаємо шоколадний рулет. Загортаємо десерт у той же пергаментний папір та ставимо в холодильник на чотири години. Після охолодження заварний крем стане щільним та густим.

Готуємо глазур

Етап № 1

Заливаємо желатин водою. Залишаємо набухати.

Етап № 2

Вершкове масло розтоплюємо в невеличкій каструлі. Додаємо сметану, какао та цукор. Ретельно перемішуємо та ставимо на маленький вогонь. Доводимо до кипіння. Не забуваємо постійно помішувати суміш.

Етап № 3

Знімаємо з вогню та одразу додаємо желатин. Дбайливо розмішуємо до однорідної консистенції. Залишаємо до повного охолодження.

Прикрашаємо рулет

Етап № 1

Пласку тарілку застилаємо пергаментним папером. Дістаємо шоколадний рулет із холодильника й відрізаємо трохи з обох боків, аби підрівняти його. Кладемо рулет на тарілку та поливаємо охолодженою глазур’ю. Прибираємо пергамент.

З весною приходить авітаміноз: поради, як його побороти

Етап № 2

Зверху прикрашаємо рулет улюбленими горіхами. Фундук, мигдаль, кеш’ю, арахіс — обирайте на свій смак, однак не забудьте попередньо обсмажити та подрібнити.

Година в холодильнику — й соковитий шоколадний рулет готовий радувати ласунчиків розкішним виглядом та неповторним смаком. Скуштуйте й... нехай вам буде шоколадно!