Активістка з Армянська одержала попередження від силовиків за незручні питання

Читать на русском
Автор
Активістка з Армянська одержала попередження від силовиків за незручні питання Новина оновлена 13 червня 2023, 12:06

Силовики у Криму "не радять" мешканцям Армянська скаржитися на екологію.

В окупованому Криму мешканка Армянська Катерина Пивовар, яка намагалася отримати пояснення від "влади" про екологічну ситуацію і закликала мам міста зібратися з дітьми біля мерії, отримала попередження від поліції та прокуратури.

Про це вона повідомила в ефірі радіо "Крим.Реалії".

"Перед тим, як потрапити на прийом до адміністрації мерії, до мене приходили з поліції, прокуратури, зробили мені попередження, що краще не варто (збиратися біля мерії – ред.), хоча спочатку я говорила всім і особисто дзвонила до адміністрації – я просто хочу поговорити, це не мітинг, не протест, ми не бунтуватимемо. Ми — мами, які без зброї, йдемо просто поговорити. Незважаючи на це, мені порадили не приходити, залишитися вдома", — повідомила Пивовар, уточнивши, що візитери "залишили документи, які застерігають про кримінальну відповідальність".

Активістка повідомила, що попри попередження, вона та інші мами з дітьми у візках підійшли до міської мерії.

"Нас підняли в актову залу, тому основна частина мам з візками залишилася на вулиці. Відповіді в адміністрації ми ніякої не отримали — все було дуже слизько, ставить конкретне питання, на нього немає відповіді, тобто ми вислухали зовсім не потрібну нам і далеку від теми інформацію. Щодо викидів сказали — офіційно все з нулів", — розповіла Катерина.

Вона поскаржилася, що місцеві ЗМІ назвали її сторінку в соцмережах, де вона повідомляє про черговий хімічний викид в Армянська та стан здоров’я її дитини, фейкову, а саму активістку — провокатором.

"Багато кримських ЗМІ виставили мене в поганому світлі з приводу того, що відбувається в Армянська. Насправді викид був... Сморід стояла в місті моторошна з 9 по 10 число. Я посилаюся на стан здоров’я дітей своїх і знайомих", — повідомила Пивовар.

Вона розповіла, що має намір залишити Армянськ.

"Після походу в нашу адміністрацію вчора я прийняла для себе рішення, що швидше за все ми покинемо місто сьогодні-завтра. Швидше за все виїжджатимемо, тому що навряд адміністрація наша щось робитиме... Нічого хорошого в місті немає. Лікарі кажуть, що якщо хочете допомогти дітям, залишайте місто", — сказала Пивовар.

Вона також зазначила, що до рішення виїхати їхні міста прийшло багато родин в Армянську.

Як повідомлялося, у ніч із 23 на 24 серпня в Армянську сталися викиди невідомої речовини. Через кілька днів у зв’язку з тим, що концентрація шкідливих речовин у повітрі на півночі Криму перевищила допустиму норму, окупаційна влада розпорядилася вивезти з Армянська дітей шкільного та дошкільного віку до кримських санаторій. Пізніше завод "Кримський титан" було зупинено. 14 вересня в Армянську запровадили режим надзвичайної ситуації.

За даними Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України, завод "Кримський титан" несе екологічну загрозу і для Херсонської області. Офіс уповноваженого Верховної Ради з прав людини передав інформацію про викиди шкідливих речовин у районі Армянська на півночі окупованого Росією Криму в ООН, ОБСЄ, Всесвітню організацію охорони здоров’я та Міжнародний комітет Червоного Хреста.