Польща почала більше відмовляти українцям у в'їзді до країни

Автор
Польща почала більше відмовляти українцям у в'їзді до країни

Серед головних причин відмови у в'їзді до Польщі - непідтверджена мета поїздки, а також брак коштів.

У 2019 році Польща відмовляла українцям у в'їзді до країни на 25% більше ніж у порівнянні з попереднім роком.

Як повідомлялося раніше, аналітичний центр "Європа без бар'єрів", польські прикрдонники протягом всього 2019 року відмовляли 58,8 тис. українцям. 

"Відмічалося, що кількість відмов у в'їзді українцям у 2019 році в Польщу становила 58,5 тисячі чоловік, цей показник на 25% перевищує кількість відмов у 2018 році (46,7 тисячі громадян). Абсолютну більшість відмов було видано на наземному кордоні.", - йшлося в повідомленні. 

Перший літак з українськими туристами з Китаю приземлився у "Борисполі"

Як наголошують аналітики, при подорожі літаком, імовірність отримати відмову значно менша.

За даними центру, головними причинами відмов це непідтверджена мета поїздки (34,9 тис. громадян) та нестача коштів (12,8 тис. громадян).

"Збільшення відмов у в'їзді на кордоні значно сповільнилися у порівнянні з минулим роком, на той час зростання було близьким до критичного показника в 50%, однак залишилося високим. По-перше, після того як відбулося запровадження безвізового режиму, триває "перенесення" відмов із консульств на кордон. У 2016 році 45 тисяч осіб отримали відмову ще на початку візової аплікації. По-друге, не всі належним чином готуються до поїздки, ігноруючи в обґрунтуванні мети та перебігу під час поїздки. По-третє, не завжди досконалі методи контролю прикордонних служб Євросоюзу. Відомо, що деякі громадяни України отримували відмову у в'їзді через відсутність готівкових коштів, а банківську картку як доказ у них не прийняли", - повідомила директор аналітичного центру Ірина Сушко.

Президент Туреччини розпочав офіційний візит до України

Також аналітики виділили швидке зростання кількості перетинів польського кордону повітряним простором - у 2019 році 700 тис. громадян України скористалися цим шляхом. Для порівняння - у 2018 році їх становило 404 тисячі, а в 2017 - 204 тисячі.

Загальна кількість перетинів наземного кордону України та Польщі в обох напрямках збільшилася на 1%, до 21,7 млн. Громадяни України перетинали кордон Польщі (усіма шляхами) 10,4 млн разів, з них 9,66 млн - через наземний кордон. 

Моніторинг міграційних показників, таких як відмови у в'їзді, є частиною механізму зупинення безвізових режимів, введеного ЄС.

Як згадувалось раніше, українське керівництво пояснило зміни умов безвізових поїздок для громадян України до країн Європейського С з 2021 року. Зокрема, ЄС запроваджує Європейську інформаційну систему авторизації подорожей (ETIAS), що означає внесення змін до умов безвізових подорожей до ЄС для громадян третіх країн.