Правила Великого Посту: поради, що не можна робити та їсти
- Автор
- Дата публікації
- Автор
- 537
Великий піст-2020: коли починається, що не можна робити та їсти.
Великий піст встановлений на честь Самого Спасителя. Він є найсуворішим і триває 48 днів.
Великий піст – це найсуворіший і найбільш значимий піст у церковному календарі. Дата його початку залежить від головного свята богослужебного року – Великодня, яке щороку відзначається в різні числа.
Отже, Великий піст не має фіксованої дати і кожного року може випадати на різні дні та навіть місяці. Якого числа починається піст у 2020 році Великий піст починається рівно за сім тижнів до Великодня. Оскільки цього року православний Великдень припадає на 19 квітня, то Великий піст починається в понеділок, 2 березня, а закінчується в суботу, 18 квітня. Тобто, цей піст триває 48 днів.
Що можна їсти у Великий піст Великий піст встановлений на честь Самого Спасителя, а остання страсна седмиця цього 48-денного посту встановлена на згадку про останні дні земного життя, страждання і смерть Ісуса Христа.
З особливою суворістю дотримується піст у першу і страсну седмиці. Сім тижнів посту вірянам загалом рекомендовано утримуватися від їжі, що містить м’ясо, рибу, молоко та яйця. Виняток становлять лише маленькі діти, вагітні жінки, мандрівні подорожні та хворі.
У Чистий понеділок, перший день Великого посту, прийнято повне утримання від їжі. В решту днів харчування має бути таким: понеділок, середа, п’ятниця – сухоїдіння (вода, хліб, фрукти, овочі, компоти); вівторок, четвер – можна варені страви без олії; субота, неділя – дозволена їжа з олією, а також трішки вина.
На Великий піст припадають кілька православних свят: Благовіщення, Лазарева субота і Вербна неділя. У ці дні також можна відійти від суворих обмежень у їжі й подати на стіл рибну страву з келихом вина.
Меню Великого посту: календар харчування по днях
2 березня – повна відмова від вживання їжі.
3 березня – сухоїдіння – неварена їжа рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
4 березня – сухоїдіння – неварена їжа рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
5 березня – сухоїдіння – неварена їжа рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
6 березня – сухоїдіння – неварена їжа рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
7 березня – гаряча їжа з олією (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби з додаванням олії).
8 березня – гаряча їжа з олією (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби з додаванням олії).
9 березня – сухоїдіння – неварена їжа рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
10 березня – гаряча їжа без олії (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби, але без олії).
11 березня – сухоїдіння – неварена їжа рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
12 березня – гаряча їжа без олії (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби, але без олії).
13 березня – сухоїдіння – неварена їжа рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
14 березня – гаряча їжа з олією (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби з додаванням олії).
15 березня – гаряча їжа з олією (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби з додаванням олії).
16 березня – сухоїдіння – неварена їжа рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
17 березня – гаряча їжа без олії (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби, але без олії).
18 березня – сухоїдіння – неварена їжа рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
19 березня – гаряча їжа без олії (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби, але без олії).
20 березня – сухоїдіння – неварена їжа рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
21 березня – гаряча їжа з олією (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби з додаванням олії).
22 березня – гаряча їжа з олією (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби з додаванням олії).
23 березня – сухоїдіння – неварена їжа рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
24 березня – гаряча їжа без олії (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби, але без олії).
25 березня – сухоїдіння – неварена їжа рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
26 березня – гаряча їжа без олії (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби, але без олії).
27 березня – сухоїдіння – неварена їжа рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
28 березня – гаряча їжа з олією (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби з додаванням олії).
29 березня – гаряча їжа з олією (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби з додаванням олії).
30 березня – сухоїдіння – неварена їжа рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
31 березня – гаряча їжа без олії (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби, але без олії).
1 квітня – сухоїдіння – неварена їжа рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
2 квітня – гаряча їжа без олії (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби, але без олії).
3 квітня – сухоїдіння – неварена їжа рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
4 квітня – гаряча їжа з олією (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби з додаванням олії).
5 квітня – гаряча їжа з олією (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби з додаванням олії).
6 квітня – сухоїдіння – неварена їжа рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
7 квітня – гаряча їжа без олії (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби, але без олії).
8 квітня – сухоїдіння – неварена їжа рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
Відтепер у тренді інтервальне голодування: що це такеВеликий піст – найважливіший період для християн, під час якого люди перевіряють і виховують себе. Впродовж цього посту віряни не лише дотримуються харчових обмежень, його метою є покаяння та духовне очищення.