Суддя, який попався на хабарі у $150 тис., залишився на волі

Читать на русском
Автор
Суддя, який попався на хабарі у $150 тис., залишився на волі Новина оновлена 08 грудня 2023, 11:15

НАБУ викрило суддю Чауса на хабарі $150 тис., але через суддівський імунітет він залишився на волі.

Детективи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) викрили на одержанні хабара у розмірі $150 тис. суддю Дніпровського районного суду міста Києва Миколи Чауса, повідомляє речник САП Назар Холодницький у своїй сторінці у Фейс.

"На місці передачі хабара вилучено речовий доказ (при цьому М.Холодницький оприлюднив фото, на якому зафіксовано скляну банку, заповнену пачками доларів – ред.) — ось саме так деякі служителі Феміди зберігають корупційні доходи. Незважаючи на очевидність злочину, що підпадає під год. 4 ст.368 КК України ("Прийняття пропозиції, обіцянки або отримання неправомірної вигоди посадовою особою"), яка передбачає позбавлення волі на строк від 8 до 12 років з конфіскацією майна, суддя не може бути затримано та взято під варту, адже згідно з Конституцією він суддівський імунітет", — написав М.Холодницький у середу вранці.

Керівник САП зазначив, що оскільки Верховна Рада України зараз перебуває на канікулах, то не зможе оперативно розглянути відповідне подання про надання згоди на затримання та взяття під варту викритого у хабарництві судді.

"Суспільство має терміновий запит щодо справедливого покарання корупціонерів. І прокурори САП, і детективи НАБ України роблять все можливе, щоб притягнути цього та інших "недоторканних" до справедливої відповідальності. Але ми бачимо, що основною перешкодою для того, щоб вони постали перед судом, є старою законодавчою системою, яка ніяк не може відмовитися від "касти недоторканних", — підсумував М.Холодницький.