У ваших жилах тече східна кров, якщо прізвище звучить так: перевірте своє у списку

Читать на русском
Автор
1098
Список українських прізвищ, які означають, що предки були турками Новина оновлена 31 травня 2024, 18:33
Список українських прізвищ, які означають, що предки були турками. Фото Відкриті джерела

У наші дні в Україні часто трапляються такі прізвища

Прізвище може багато розповісти про свого власника. Зокрема, звідки родом його предки.

Мовник Юліан Редько у своїй праці "Сучасні українські прізвища" розповів про родові імена, які давали колись людям турецького походження. Якщо ваше прізвище звучить саме так, існує велика ймовірність, що у ваших жилах тече східна кров.

Так, перше українське прізвище турецького походження Чавс (Чаус). Так називали тих, хто служив посильними чи султанськими рабами. Такі родові імена у наші дні можна зустріти у Львівській та Полтавській областях.

Українське прізвище Янчаренко, на думку мовознавця, походить від слова "яничар". У перекладі з турецької означає "нові війська".

До цієї категорії Юліан Редько відносить і прізвище Арнаут. У словнику Даля можна знайти пояснення, що арнаутами в Туреччині називалися представники окремого роду війська — вартові. Однак формувалися вони виключно із християн.

Раніше "Телеграф" розповів своїм читачам, як звучать прізвища людей, предки яких мали дуже добре серце. Також мовознавці пояснили виникнення таких прізвищ, як Шовковий чи Оксамитовий. На думку вчених, вони означали метафору добросердечного характеру людини.