Ці прізвища могли вберегти від негативу та лиха: перевірте своє у списку

Читать на русском
Автор
1362
Українські прізвища
Українські прізвища. Фото Колаж "Телеграф"

"Телеграф" розповів скільки таких прізвищ мають українці

Наші предки свідомо використовували прізвиська, які походили від назв страшних тварин, щоб уберегти себе від лиха й нечисті. Ці родові імена, на перший погляд можуть здатися досить дивними.

"Телеграф" розповідає, які прізвища мають силу, захищають від негативу й лиха, посилаючись на портал "Рідні". Наприклад, Некрас, Поганка, Нехорош, Крив і Мал.

Наші пращури вважали, що нечистій силі вони не сподобаються, тому їхні діти будуть у безпеці. Так само виникли прізвища Зубр, Вовк та Ведмідь. Українці сподівалися на силу цих великих і страшних тварин, тому давали одне одному прізвиська, які потім перейшли в родові імена.

Топ-3 найпопулярніших прізвища, що захищають від негативу

  • Вовк. Це прізвище налічує 23412 носіїв, посідає 71 місце за поширенням в Україні. Найбільше людей із таким прізвищем проживає у Придніпров’ї, популярні імена носіїв родового імені – Олександр і Тетяна. Найбільше людей із прізвищем Вовк проживає у Києві – 1325, Львові – 1018, Харкові – 475, Дніпрі – 455, Кривому Розі – 377.
  • Ведмідь. Наразі в Україні проживає 1701 особа з родовим іменем Ведмідь, яке посідає 2744 місце за поширенням. Найпопулярніші імена носіїв цього прізвища – Олена й Микола. А найчастіше воно зустрічається на Придніпров’ї. Найбільше людей із родовим іменем Ведмідь проживає в Києві – 147 чоловік, Дніпрі – 90, Ромнах – 62, Конотопі – 59, Запоріжжі – 50.
  • Зубр. В Україні це прізвище не збереглося, проте є похідні від нього – Зубрейчук, Зубрович, Зубрик, Зубрич, Зубро, Зубренко та інші.

Раніше "Телеграф"розповідав про найпопулярніше українське прізвище.