Державі не вдалося повернути через суд землі Академії аграрних наук: прокуратура шукає варіанти

Читати російською
Автор

До суду можуть подати ще один позов

Київській обласній прокуратурі не вдалося витребувати у державну власність 15 гектарів особливо цінних земель у селі Гатне під Києвом, які були протиправно відчужені у ДП "Чабани" Інституту землеробства Національної академії аграрних наук України. Суд відмовив прокурору у позові.

Про це йдеться у статті "Телеграфа" "Академік від землі: хто дозволив розікрасти ділянки НААН і чому держава не може їх повернути".

За даними нашого видання, заступник керівника Київської обласної прокуратури, аби повернути колишні землі НААН, звернувся з господарським позовом до ТОВ "ТЕРРАМ ГРУП" (власник ділянок станом на 28 січня 2022 року). Та суд відмовив прокурору у позові повністю. Згодом прокуратура програла також в апеляційному та Верховному суді. Наразі, ймовірно, прокуратура спробує повернути ці землі через цивільний позов, але не факт, що це їй вдасться.

"Звичайно, епізод з незаконною (за версією НАБУ) передачею землі цьому конкретному ТОВ – лише один з багатьох у рамках кримінального провадження. Проте, як можна зрозуміти з позиції правоохоронців – він може бути чи не вирішальним для справи. І тепер не зовсім зрозумілою є перспектива повернення ділянок державі", — йдеться у статті.

Окрім того, із кримінальної справи по Гатному зникли основні підозрювані, серед яких і президент НААН Ярослав Гадзало. Наразі Гадзало і досі перебуває на свободі та на посаді керівника академії. Найочевидніша причина – можлива "зручність" самого Гадзало для тих, хто розраховує й надалі годуватися із земель НААН.

"У користуванні академії і досі перебувають 277 тисяч гектарів. Фактично, це гігантське неоране поле для корупції, на чолі якого стоїть Гадзало. І, судячи з усього, таку "зручну" фігуру просто не хочуть прибирати з дошки. По-друге, що стосується безпосередньо Гатного, варто згадати, кому саме були передані забрані в НААН ділянки. Це, на секундочку, керівники підрозділів СБУ та їх родичі, особи, пов’язані з керівництвом низки міністерств та навіть Секретаріату Кабміну. Ясно, що птахи такого польоту будуть не в захваті, якщо їх знімуть з насидженої землі", — сказано у статті.

Нагадаємо, га Київщині в Обухівському районі державі вдалося повернути у власність водосховище на річці Красна. А також земельну ділянку під ним, яка коштує понад мільярд гривень.