Прокуратура підтвердила, що не має інструментів для повернення землі Нацакадемії під Києвом

Читать на русском
Автор
526
НААН Новина оновлена 30 серпня 2024, 16:18
НААН. Фото Колаж "Телеграфу"

Після програшу у Верховному суді у Київської обласної прокуратури наразі відсутні інші підстави, які б дозволили звернутися з позовом про повернення протиправно відчужених 15 гектарів особливо цінних земель Національної академії аграрних наук у селі Гатному під Києвом.

Про це йдеться у відповіді Київської обласної прокуратури на інформаційний запит видання "Телеграф".

"На цей час інформація щодо наявності інших порушень, які давали б підстави для пред’явлення нового позову про повернення спірних земельних ділянок, в Київській обласній прокуратурі відсутня", — зазначили в Київській обласній прокуратурі.

Водночас, як випливає з відповіді, зазначений програш прокуратури у суді не означає, що до фігурантів справи, на яких відкриті кримінальні провадження, не можуть бути вжити заходи кримінально-правового характеру.

Також прокуратура наголосила, що колишні власники землі, які були залучені до розгляду справи у якості третіх осіб — Національний науковий центр "Інститут землеробства Національної академії аграрних наук України", а також державне підприємство "Дослідне господарство "Чабани" Національного наукового центру "Інститут землеробства Національної академії аграрних наук України" — жодної правової позиції під час розгляду позову прокуратури не висловлювали.

Нагадаємо, справа стосується розкрадання 15 гектарів особливо цінних земель Держпідприємства ДГ "Чабани" Національного наукового центру Інститут землеробства Національної академії аграрних наук у селі Гатному, що під Києвом. Протягом 2013-14 керівництво НААН ухвалило рішення про припинення права постійного користування земельними ділянкам ДП "Чабани". У результаті злочинної оборудки 138 ділянок елітних земель опинилася в приватних руках, а державі було завдано збитки на 44 мільйони гривень. Наразі окрім програного господарського позову Київської обласної прокуратури, є ще позов Фастівської окружної прокуратури із спробою витребувати незаконно відчужені ділянки в межах цивільного судочинства.

Детальніше про цю справу читайте у нашому матеріалі "Академік від землі: хто дозволив розікрасти ділянки НААН і чому держава не може їх повернути".

Також "Телеграф" повідомляв, що до Ради подали "земельний" законопроєкт, який викликав багато спорів. Українців в одному з регіонів пропонують лишати землі.