Елітний автопарк і навіть літак: що відомо про статки головного БЕБівця Полтавщини Олега Пахніца

Читать на русском
Автор
903
Олег Пахніц Новина оновлена 09 жовтня 2024, 07:26
Олег Пахніц. Фото Колаж "Телеграфу"

У власності чиновника знаходиться чимало цікавих, а головне — коштовних речей

Проєкт бюджету на 2025 рік передбачає суттєве підвищення витрат на Бюро економічної безпеки (у проєкті закладено зростання на 44,3% до майже 2 млрд грн). Однак перегляд статків деяких високопосадовців БЕБ складає враження, що їхня робота виглядає як "хоббі" або "волонтерство".

Видання "Телеграф" зокрема проаналізувало статки керівництва БЕБ. Особливу увагу журналісти приділили керівнику управління БЕБ у Полтавській області Олегу Пахніцу. Для прикладу, ще в 2021 році він вказав, що дав в борг своїй матері Тіні Пахніц 7 мільйонів доларів. Ба більше — в декларації за 2023 рік значилось, що 75-літня Тіна Пахніц повернула синові пів мільйона доларів.

Окрім готівки розслідувачі звернули увагу на інші активи сім’ї Пахніц. У Дніпропетровській області Олегу та Світлані Пахніц, а також їх дітям належить до 30 земельних ділянок загальною площею майже 1 мільйон квадратних метрів. Водночас Світлана Пахніц володіє двома квартирами у Дніпрі та однією в окупованому Маріуполі. При цьому дружина чиновника орендує квартиру площею 175 кв. м. у Словаччині. Сам же головний БЕБівець Полтавщини знімає квартиру за місцем роботи.

Також журналісти знайшли 13 машиномісць, які були передані Олегу Пахніцу напередодні вторгнення РФ компанією, яку пов’язували з Геннадієм Корбаном. Загалом, що цікаво, подружжя Пахніців задекларувало 25 одиниць легкових автомобілів, сільськогосподарської техніки, вантажівок і, навіть, човна. Пересувається сім’я на люксових AUDI SQ7, PORSCHE CAYENNE, AUDI A8, AUDI Q7.

Не кожен чиновник в Україні може похвалитись наявністю одномоторного літака Socata TB 20 GT, орієнтовною вартістю понад 400 тисяч доларів. Має Олег Пахніц у декларації і чотири одиниці зброї, загальною вартістю до півмільйона гривень.

Журналісти звернули увагу, що вся кар’єра 49-річного Олега Пахніца побудована на службі у правоохоронних органах України. За часів Януковича Пшонка призначив його першим заступником прокурора Дніпропетровської області, однак після Євромайдану Пахніц не пройшов люстрацію і був звільнений. Автори розслідування зазначають, що на фоні згаданих статків головного БЕБівця Полтавщини підняття видатків на оплату праці співробітникам цього органу буде непростим рішенням для депутатів українського парламенту.