Через "Укрзалізницю" в Україні знизилося виробництво цементу

Читать на русском
Автор
Через "Укрзалізницю" в Україні знизилося виробництво цементу Новина оновлена 14 липня 2023, 11:10

Виробництво цементу за 8 міс. скоротилося на 2,9%, в "Укрцементі" вбачають у цьому провину "Укрзалізниці".

Виробництво цементу в Україні за підсумками січня-серпня 2018 року скоротилося на 2,9%, порівняно з аналогічним періодом 2017 року, повідомив голова асоціації виробників цементу "Укрцемент" Павло Качур.

"Підсумки роботи за вісім місяців не дуже оптимістичні. Ми маємо падіння виробництва цементу приблизно на 2,9% порівняно з аналогічним періодом 2017 року. Також уповільнився випуск клінкеру. І це при тому, що будівництво зросло на 5,7%", — сказав він в інтерв’ю.

За словами П.Качура, скорочення виробництва пов’язане із проблемами з перевезенням цементу "Укрзалізницею", через які було недопоставлено близько 200 тис. тонн продукції.

"За вісім місяців "Укрзалізниця" виконала лише 56% замовлень щодо постачання вагонів цементним підприємствам. Крім того, "Укралізниця" часто перевищує нормативні терміни доходу до споживача власних або орендованих вагонів підприємств, іноді на 5-10 діб. Є напрямки, де це вже стало якоюсь традицією", — зазначив голова "Укрцементу".

Він також повідомив, що через конвенційні заборони "Укрзалізниці" останнім часом з’явилися цілі зони, куди не доходить цемент і створюється штучний дефіцит цементу.

За словами П.Качура, імпорт цементу за півроку-2018 збільшився на 14,7%, до 225 тис. тонн, у загальному обсязі переважає цемент із Білорусі та Молдови.

"Щодо експорту – за минулий рік ми експортували 270 тис. тонн продукції. Цього року, сподіваюся, експорт буде більше. Український цемент експортується на ринки ЄС: до Угорщини, Румунії, Словаччини, Польщі. За нашими оцінками, частка експорту загалом виробництві цементу у 2018 році складе 5-6%", — додав П.Качур.