Україна вводить антидемпінгові мита на цемент із Росії, Білорусі та Молдови

Читать на русском
Автор
Україна вводить антидемпінгові мита на цемент із Росії, Білорусі та Молдови Новина оновлена 14 липня 2023, 11:08

Україна запроваджує заборонні мита на імпорт цементних клінкерів та портландцементу з РФ, Білорусі та Молдови.

Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі (МКМТ) у вівторок прийняла рішення запровадити антидемпінгові мита щодо імпорту в Україну цементних клінкерів та портландцементу у розмірі 114,95% на ці товари походженням з РФ, зі ставкою 57,03% – з Білорусі та 94,46 % – із Молдови.

"Мито стягуватиметься протягом п’яти років", – йдеться у повідомленні на сайті Міністерства економічного розвитку та торгівлі (МЕРТ) України.

МКМТ встановила наявність демпінгового імпорту із цих країн протягом 2015-2018 рр., уточнили у МЕРТ.

"Водночас частки імпорту цементних клінкерів та портландцементу з РФ, Білорусі та Молдови в загальному обсязі імпорту цих товарів в Україну протягом усього періоду дослідження постійно зростали, що свідчить про намір подальшого збільшення обсягів демпінгового імпорту з цих країн", — пояснило МЕРТ .

Як нагадали в Мінекономрозвитку, раніше уряд запровадив ембарго на імпорт російського портландцементу, глиноземного, шлакового, сульфатостійкого цементу та подібних гідравлічних цементів, у тому числі у вигляді клінкерів.

Остаточне антидемпінгове мито стягуватиметься у відсотках від митної вартості та нараховуватиметься додатково до ввізного мита через 30 днів після публікації повідомлення МКМТ в "Урядовому кур’єрі".

Застосування мит з такою високою ставкою до імпорту товарів з трьох країн одночасно – вкрай рідкісний результат для антидемпінгового розслідування, прокоментувала партнер та керівник практики міжнародної торгівлі ЮФ "Ілляшев та Партнери" Олена Омельченко, яка в антидемпінговому розслідуванні представляла інтереси українських виробників цементної галузі. Україна", "Хайдельбергерцемент Україна", "Подільський Цемент (ГК CRH Ukraine) та "Івано-Франківськцемент".

Польща вимагає від Росії компенсації за брудну нафту

"По суті така висока ставка мита є забороною і означає встановлення факту порушення конкуренції іноземними виробниками", — зазначила вона.

Крім цього, МКМТ відхилила добровільні письмові зобов’язання АТ "Лафарж Цимент Молдова", ЗАТ "Оскоцемент" та ЗАТ "Євроцемент трейд" про зупинення демпінгового імпорту цементу в Україну.

МКМТ ухвалила рішення про початок антидемпінгового розслідування 4 липня 2018 року. Розслідування тривало десять місяців.