Україна зробила експорт овочей на 339 мільйонів доларів

Автор
Україна зробила експорт овочей на 339 мільйонів доларів

Найприбутковішими товарами на експорт сталі волоські горіхи, ягоди та яблука.

Україна за підсумками 2019 року експортувала плодоовочевої продукції на рекордні 339 мільйонів доларів.

Про це повідомляє прес-служба аналітичної платформи EastFruit. "У 2019 році Україна відновила історичний рекорд експорту плодоовочевої продукції, повністю оправившись від російського ембарго, однак припинивши постачання на ринок Росії повністю", - наголошується в повідомленні. На думку експертів EastFruit, досягненням України став якісний прорив в експорті та розширення географії експорту продукції - тобто істотно підвищилася вартість експортованої продукції й вона стала поставлятися до країн з високими вимогами до якості та безпеки, і, водночас, за високими цінами.

Експорт овочів, фруктів, ягід і горіхів, свіжих, заморожених і сушених приніс Україні у 2019 році 339 мільйонів доларів виручки - на 9,4% більше, ніж у 2018 році, і на 20,1% більше, ніж у 2017 році.

Головними товарними групами, що забезпечують приріст експорту української плодоовочевої продукції, були в минулому році волоські горіхи, ягоди і яблука. Приріст виручки від експорту яблук за два роки перевищив 150%, а експорт горіхів і заморожених ягід зріс приблизно однаково - на 37% за два роки.

При цьому питома вага цих трьох провідних категорій в загальному експорті плодоовочевої продукції продовжував зростати й сягнув 70% у 2019 році. Однак експерти зазначають, що за обсягом експорту плодоовочевої продукції Україна не входить навіть до 50 світових лідерів.

З'явилися нові дані про газ в українських сховищах

Для прикладу, сусідня Польща експортує овочів та фруктів на 2,6 мільярда доларів на рік - у 8 разів більше, ніж Україна. Як повідомляв УНІАН, Україна у 2019 році збільшила експорт продукції сільського господарства до 22,2 мільярда доларів, що на 19% більше, ніж роком раніше.