Мінекономіки погіршить макропрогноз на найближчі роки

Автор
Мінекономіки погіршить макропрогноз на найближчі роки

Оприлюднювати цифри на сьогодні зарано.

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства має намір погіршити макропрогноз на 2021-2023 роки, зокрема і на поточний рік, з огляду на послаблення темпів зростання української економіки порівняно із затвердженим у жовтні 2019 року документом, повідомило міністерство у відповідь на запит агентства.

Про це повідомляє міністерство, у відповідь на запит Інтерфакс-Україна.

"Оприлюднювати цифри на сьогодні зарано. Єдине, що можемо зазначити, що темпи зростання економіки будуть слабкіші порівняно з прогнозованими раніше, передусім через слабкіший експорт, що зумовлено зниженням попиту і цін на світових ринках", - зазначили в Мінекономіки.

Водночас, на відміну від попередніх кризових періодів, міністерство не очікує, що економіка України провалиться значно глибше порівняно з іншими країнами.

"Ключові підстави для цього - зважена макроекономічна політика останніми роками (і фіскальна, і монетарна), надійніша банківська система (висока ліквідність), відсутність значних дисбалансів у зовнішній сфері (дефіцит рахунку поточних операцій очікується на рівні близько 3% від ВВП, розмір міжнародних резервів - $26,6 млрд) і квазіфіскальних дефіцитів (наприклад, в енергетичній сфері)", - пояснює Мінекономіки.

Раніше міністерство з обережністю ставилося до оцінок впливу поширення нового коронавірусу на світову та вітчизняну економіку. З урахуванням таких оцінок було складено попередній оновлений макропрогноз.

"Останні події на світових ринках засвідчили, що цей вплив буде сильнішим. У рамках нинішнього прогнозного циклу ми це все вивчатимемо, відстежуватимемо динаміку світових ринків, формуватимемо й оцінюватимемо імовірність різних сценаріїв для України", - додали в міністерстві.

У Мінфіні провели кадрові ротації

Нагадуємо, у січні Мінекономіки заявляло, що вплив китайського коронавіруса на економіку України буде мінімальним через незначний обсяг зовнішнього туризму в країні.