Україна розраховує на рішення про транш МВФ до 10 червня

Автор
Україна розраховує на рішення про транш МВФ до 10 червня

Україна розраховує, що МВФ до 10 червня ухвалить рішення про перший транш узгодженої програми stand-by.

Про це Прем'єр-міністр Денис Шмигаль сказав на засіданні уряду у середу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні ми можемо говорити про те, що у термін до 10 червня відбудеться засідання Ради (директорів - ред.) Міжнародного валютного фонду, на якому буде прийнято остаточне рішення про виділення Україні траншу у загальному розмірі 5 млрд доларів США", - сказав Шмигаль.

Він також заявив, що вважає принциповим для себе розвіяти міфи, які поширюють прибічники тих чи інших політичних сил щодо вимог МВФ.  

"Насправді у меморандумі існують чіткі структурні маяки МВФ. Це, зокрема прозорість роботи державних банків та державних підприємств. Це посилення корпоративного управління державних підприємств, посилення і незалежність Антимонопольного комітету, це реформи митниці і податкової, це збереження принципу "гроші ходять за пацієнтом" у галузі медицини, приведення цін на газ для населення до ринкового рівня", - наголосив глава уряду.

Водночас, додав Шмигаль, враховуючи те, що ціна на газ нижча, ніж у тарифах, майже удвічі, це приведе до зниження тарифів на комунальні послуги.

"Хочу підкреслити також, що уряд покращить програму соціальної підтримки людей. Це ті речі, які Україна має робити хоч із МВФ, і без МВФ", - заявив Прем'єр-міністр.

Раніше Прем'єр-міністр України повідомив, що Рішення Міжнародного валютного фонду щодо програми stand-by Україна очікує 5 червня. За його словами, з МВФ досягнуто домовленості щодо програми співпраці на 18 місяців, протягом яких Україна отримає кредит в загальному розмірі 5 млрд доларів США строком на 5 років.