Який депозит краще обрати у 2020 році: гривня, долар чи євро

Автор
Який депозит краще обрати у 2020 році: гривня, долар чи євро

Перевести свої гривні в євро, долари чи покласти на депозит – актуальне питання для багатьох українців.

В якій валюті краще зберігати гроші щоб вони не лише не знецінились, а ще й приносили прибуток, – 24 канал дізнавався у експертів.

Зберегти і примножити

Після різкого знецінення нашої національної валюти в 2015 році, коли за один долар просили 30 гривень і більше, українці взяли за правило: маєш гроші – міняй на долари чи євро. Лише минулий рік став винятком: в лютому 2019 року за один долар давали 27,42 гривні, а за одне євро – 31,29 гривень, а вже на початку 2020 цифри змінились, один долар коштував приблизно 25 гривень, а євро 27 гривень.

Через такі валютні викрутаси постає питання – де варто зберігати чи куди вкладати гроші, звісно, якщо вони є.

Наразі по євро та доларовим депозитам пропонується 2-3%. 2Це співставно з депозитами, які є в Європі. Як на мене, це винятково збереження коштів, а не заробіток",– впевнений директор Інституту соціально-економічних трансформації Ілля Несходовський.

За гривневими депозитами банки пропонують ставки приблизно 14-17% на 12 місяців. Якщо дивитись по системі, то по різним гривневим депозитам зараз пропонують ставки від 5,5 до 17,1% річних, а по долару США – традиційно від 0,35% до 5%. Середня ставка по системі приблизно 2,75% річних. Це дуже небагато. Щодо євро, ставки коливаються від 0,1% до 5% річних, власне як і по долару. Але, середня ставка по євро наразі менша 2% по річному депозиту.

"Ці відсоткові ставки за депозитами в іноземних валютах не є привабливими. Звісно, більш цікаві пропозиції йдуть від українських банків за гривневими депозитами. Думаю, що це може бути одним із головних інструментів заощаджень",– вважає член Ради Нацбанку Віталій Шафран.

Заступниця директора Центру економічної стратегії Марія Репко, погоджується, що зараз ставки за доларовими депозитами дуже низькі, а за гривневими – вищі. Щоправда, вони, вірогідніше за все, знизяться із зниженням відсоткової ставки НБУ.

Прибутковість депозитів залежить не лише від відсоткової ставки, а й від курсу гривні на кінець року. Наприклад, якщо гривня до долара посилиться, то депозит у нашій національній валюті буде вигідніший. Якщо гривня впаде по відношенню до долара, тоді навіть низькі ставки по долару можуть перекрити цю різницю у відсоткових ставках. Тому Марія Репко вважає, що не можна сказати – який депозит буде прибутковішим, без чіткого прогнозу курсу на кінець року. Щоправда, цей прогноз ніхто не дасть.

Диверсифікація ризиків

На переконання експертів, у будь-кого має бути диверсифікація портфелів, навіть валютних. Насправді, не є фіксованим курс долара та євро, тому структура заощаджень повинна відповідати майбутній валютній структурі споживання. Простіше кажучи – якщо ви плануєте подорож до країн Євросоюзу, напевне варто відкрити депозит у євро, щоб не сталось так, що через зміну валютних курсів доведеться відкласти подорож.

Економіст Сергій Фурса погоджується з колегою. На його переконання, коли ми говоримо про депозити, варто згадати про принцип диверсифікації ризиків (розкладати яйця в різні корзини аби не втратити все одразу). Коли йдеться про відсотки, звісно гривневий депозит набагато цікавіший і чим раніше люди покладуть гроші на депозит, тим вищою буде ставка. Бо процес зниження ставок йде досить жваво.

"Беручи до уваги ризики валютного депозиту розумно просто розподілити свої вклади. Наприклад, 50% – гривневий, а 50% – доларовий депозит, де ви розумієте, що у вас не буде жодної дохідності, хіба що максимум 1%. Проте, у разі певної девальвації ви виграєте. Гривня може рухатись в будь-якому напрямку",– переконаний Фурса.

Ілля Несходовський також вважає, що зараз банки достатньо надійні. "Наразі мінімальні ризики того, що банк "згорить", – додає Несходовський.

Марія Репко роз'яснює, депозити українців захищені в розмірі 200 тисяч гривень. Цей захист надає Фонд гарантування вкладів фізичних осіб.

"Дуже важливо аби українці не йшли на жодні шахрайські маніпуляції щось на кшталт – вкладіть кошти в нашу фінансову компанію і ви отримаєте захист як у банку. Ні! Фондом гарантування вкладів захищені лише банківські вклади. Це важливо", – резюмує Марія Репко.

Фріланс стає модною вакансією на ринку праці

Тож, на переконання експертів, "банкопаду" цьогоріч не буде. На даний момент фінансова система найбільш надійна за всю історію України. Вона регулюється і тому жодних причин для "банкопаду" немає.