НБУ: Військові не повинні сплачувати відсотки банкам та кредитним спілкам

Автор
НБУ: Військові не повинні сплачувати відсотки банкам та кредитним спілкам

НБУ дав роз'яснення щодо відсотків за кредитами для військових.

У Нацбанку підкреслили, що банки не повинні нараховувати військовослужбовцям проценти за кредитом та штрафи за несвоєчасне погашення під час проходження військової служби. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

"Це вимоги законодавства, а саме - ЗУ "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців і членів їх сімей" (пункт 15 статті 14).

Це означає, що кредит військовослужбовця фактично "заморожується" на час проходження ним військової служби. Військовий має змогу тимчасово не виплачувати тіло кредиту, а банк не нараховує проценти та штрафи за прострочення виплат", - йдеться у повідомленні.

НБУ поповнив міжнародні резерви на $166 млн за першу

У НБУ додали, що упродовж 5 місяців отримали понад 100 звернень військовослужбовців, які скаржаться на нарахування банками відсотків та штрафів за їх кредитами в період військової служби.

"На початку 2020 року такі звернення почастішали. Усього військовослужбовці поскаржилися до НБУ на 17 банків", - заявили в Нацбанку.

"Норми, які звільняють військовослужбовців від нарахування відсотків, штрафів та пені на час проходження військової служби, розповсюджуються не лише на банки, а й на небанківські фінансові установи.

Національний банк поки не є їх регулятором, але отримує звернення від військовослужбовців, у тому числі й щодо порушень законодавства небанківськими фінустановами", - пояснили в регуляторі.

Нагадаємо, найбільші обсяги транскордонних переказів здійснено з використанням систем переказу коштів – резидентів США: 93% – в Україну та 96 % – з України.