У МЗС розповіли, як завершать угоду щодо продажу "Мотор Січі"

Автор
У МЗС розповіли, як завершать угоду щодо продажу "Мотор Січі"

ПАТ "Мотор Січ" є одним із найбільших світових виробників двигунів для авіаційної техніки, а також промислових газотурбінних установок.

Угоду щодо продажу "Мотор Січі" буде завершено з урахуванням інтересів усіх сторін, тож ця ситуація не позначиться на відносинах України з китайськими і американськими партнерами. Таку думку висловив заступник міністра закордонних справ Єгор Божок.

"Я переконаний, що все буде завершено з урахуванням інтересів усіх сторін", - сказав дипломат.

На уточнююче запитання, чи не погіршить очікуване рішення щодо цієї угоди відносин України з китайськими і американськими партнерами, він відповів, що "це не входить в наші плани".

Гончарук пояснив, чому Артемсіль віддали на приватизацію

Заступник міністра зауважив, що угода щодо продажу "Мотор Січі" - це приклад ситуації, коли мала спрацювати система контролю за чутливими інвестиціями, коли є стандартна економічна діяльність, але в деяких випадках її потрібно обмежувати з погляду інтересів національної безпеки.

У цьому контексті він розповів, що стояв біля витоків створення системи експортного контролю України у 2002 році, коли після сумнозвісного «кольчужного скандалу» і скандалу з ракетами Х-55 американська сторона запропонувала Україні відповідну допомогу.

Водночас за час, що минув, складність викликів і загроз у сфері контролю за міжнародними передачами товарів, технологій подвійного призначення, значно розширилася, зазначив Божок.

Укроборонпром експортував зброю на кругленьку суму

"Тепер національну систему експортного контролю України треба розвивати і вдосконалювати... Ми домовилися з нашими американськими партнерами про започаткування нового проєкту з удосконалення - тут я хотів би вжити англійське слово upgrade (тобто подальше зміцнення, розвиток) - національної системи експортного контролю України з метою перетворення її на систему контролю за стратегічною торгівлею. Тобто, ми додамо до нашої національної системи декілька нових елементів, зокрема систему виявлення чутливих технологій, які можуть створювати загрозу з точки зору глобальної безпеки, а також систему контролю за так званими чутливими інвестиціями, тобто закордонними інвестиціями в ключові з точки зору національної і міжнародної безпеки сектори економіки", - поінформував дипломат.

Він додав, що з такими самими проблемами стикається останнім часом Європейський Союз.

"Саме тому вони почали замислюватися, що їм треба теж у себе створювати таку систему, яку ми вже почали створювати в Україні", - зазначив Божок.

"Укрпошта" планує залучити понад 1,6 мільярда гривень

Як заявляв наприкінці листопада 2019 року директор концерну "Укроборонпром" Айварас Абромавічус, китайська компанія Skyrizon вже придбала понад 50% акцій запорізького заводу "Мотор Січ". 21 листопада стало відомо, що Укроборонпром звернувся до Антимонопольного комітету з проханням продовжити розгляд цього питання на два місяці.

15 січня в Антимонопольному комітеті України (АМКУ) на запит Укрінформу повідомили, що наразі не призначили дату розгляду справи щодо продажу акцій АТ “Мотор Січ” китайським компаніям.

13 грудня 2019 року під час спілкування з журналістами почесний президент АТ "Мотор Січ" В'ячеслав Богуслаєв підтвердив, що продав акції підприємства китайській компанії через біржу. За його словами, разом з купівлею акцій китайська сторона зобов'язалася інвестувати в завод протягом двох років 250 млн доларів.

Нафтогаз представив нову стратегію видобутку газу "Тризуб"

Проти придбання акцій "Мотор Січ" виступали США, стверджуючи, що це сприятиме нарощуванню військових сил Китаю.

ПАТ "Мотор Січ" є одним із найбільших світових виробників двигунів для авіаційної техніки, а також промислових газотурбінних установок. Продукція підприємства постачається у понад 100 країн світу.