В Україні з'явився сервіс з перевірки заяв на реєстрацію земельних ділянок

Автор
В Україні з'явився сервіс з перевірки заяв на реєстрацію земельних ділянок

Це дозволить скоротити рівень відмов при реєстрації.

Державна служба з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастр) запустила безкоштовний сервіс для перевірки заяв на реєстрацію земельних ділянок, про що у своєму Telegram-каналі повідомив прем'єр-міністр Олексій Гончарук.

"Запрацювала безкоштовна функція перевірки обмінних файлів XML, необхідних для реєстрації земельних ділянок. Рівень відмов у реєстрації скоротиться до 4%. Обмінний XML-файл - це електронний документ, на основі якого вносяться відомості в систему Державного земельного кадастру, він формується і підписується електронним цифровим підписом сертифікованого інженера-землевпорядника", - написав він.

За словами Гончарука, відтепер, якщо хтось подає документи для реєстрації земельної ділянки, файл може автоматично перевірятися програмою, а заявник отримає зворотний зв'язок з переліком помилок, які допустив. До цього люди могли місяцями не отримувати відповідь, а в разі зворотного зв'язку їм не повідомлялося, яку саме помилку у файлі вони допустили.

Крім того, при подачі електронної заяви на держреєстрацію земельної ділянки передбачена можливість зробити посилання на протокол перевірки обмінного файлу.

Також є можливість з QR-кодом перевірити валідність файлу.

"Це ще один крок до прозорої роботи Держгеокадастру та усунення корупційних ризиків. Разом з відкритими початку року координатами, які дозволили, до речі, ліквідувати тіньовий ринок з річним оборотом у 250 мільйонів гривень, відмови в реєстрації земельної ділянки з вигаданих причин підуть у минуле", - підкреслив прем'єр.

В Україні збільшилась кількість активних підприємств

Нагадаємо, раніше Держгеокадастр відкрив оновлений електронний реєстр для інженерів-землевпорядників з можливістю оновлювати, додавати та змінювати інформацію в реєстрі.