На ринку тиша? Чого очікувати від курсу долара найближчими днями

Читать на русском
Автор
945
Американська валюта
Американська валюта. Фото Pixabay

Експерт дав прогноз

Стабілізована ситуація з курсом американської валюти на ринку наразі буде тривати до кінця цього тижня. Великі зміни малоймовірні.

Як розповів у коментарі УНІАН начальник департаменту казначейства "Глобус Банку" Тарас Лєсовий, найближчими днями можливі невеликі коливання, але вони будуть збігатись зі скасованим фіксованим курсом. Тому, бакс перебуватиме в межах 37,5-38,5 гривні.

"Щодо "обмінників", то тут до курсу міжбанку імовірно буде додано ще 1-1,5% вартості. Таким чином, очікується, що курсовий коридор збережеться на рівні минулого тижня: 37,5-38,5 грн/$", — прогнозує експерт.

Він наголошує на тому, що українцям варто підготуватись до змін, однак вони будуть не масштабними — курс зростатиме, але поступово та без стрибків.

"Власне, "керована гнучкість" — це проміжний етап до повернення плаваючого курсу. За очікуванням ринку, до кінця року курс валют може дещо зрости, якщо НБУ вдасться до розширення меж поточних коливань на міжбанку. Синхронні зміни стануться і на готівковому ринку з додаванням до курсу міжбанку ще 1-1,5% вартості валюти", — мовиться на сайті.

Окрім того, Лєсовий виділив чинники, які впливатимуть на валютний ринок:

  • розвиток економіки;
  • політика державної кредитної підтримки бізнесу та громадян;
  • розвиток експорту (збіжжя, металопродукція, сировина);
  • макрофінансова допомога країн-партнерів з акцентом на планах надавати фінансову підтримку Україні у 2024 році;
  • події на фронті та наслідки можливих ворожих атак на об’єкти енергетичної інфраструктури.

"Таким чином, до кінця жовтня ситуація на валютному ринку залишатиметься більш-менш стабільною з незначними курсовими коливаннями. Однак ближче до кінця на ринку цілком можливі зміни — курсові показники можуть дещо зрости. Проте це відбуватиметься поступово і залежатиме від економічних факторів. Адже регулятор чітко розуміє, що в непростих воєнних умовах будь-яке рішення має бути зваженим, наслідки його чітко вирахуваними, щоб запобігти паніці та надмірному ажіотажу", — підсумував Лєсовий.

Курс долара в Україні станом на 26 жовтня

За даними порталу "Мінфін", у четвер, 26 жовтня, середній курс долара в українських банках становить 37,51 грн (купівля) та 38,10 (продаж). Готівковий курс — 37,87 (купівля) та 37,98 (продаж). Водночас офіційний курс Національного банку України — 36,53.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що курс долара в Україні може зрости до 53 гривень, але не найближчим часом.