Вияснили, чому зимав цьому році тепла

Автор
Вияснили, чому зимав цьому році тепла

Вчені назвали причину рекордно високих січневих температур.

На думку фахівців, тепла зима викликана зрушеннями в арктичних коливаннях — хвилеподібному кільці потужних вітрів, які «обтікають» Арктику приблизно на 20 градусі широти.

Коливання вітрів надають безпосередній вплив на глобальну погоду, визначаючи, яку кількість холодного повітря буде витіснено з Арктики і поширено по Північній півкулі.

Протягом року повітряні потоки змінюють форму згідно з атмосферним тиском. Нове дослідження показало, що останнім часом вони увійшли в тривалу позитивну фазу. У такому разі потік являє собою порівняно плоске «кільце». У негативній фазі він стає більш нерівним.

Зараз, за словами кліматологів, кільце вітрів утримує холодне повітря навколо Арктики, не дозволяючи йому вирватися назовні. Це не тільки вплинуло на зимові температури, але і мінімізувало кількість сезонних штормів — вони виникають, коли великі об'єми повітря з різним тиском стикаються один з одним.

Наближається кліматична катастрофа: минулий місяць побив 140-річний рекорд

"Шторми зазвичай розвиваються вздовж реактивного потоку і направляються ним. Зараз ми бачимо, що реактивний потік полярного фронту змістився на північ і що арктичне повітря просто затримується у високих широтах", — пояснив директор Національного центру по контролю рівня льоду і снігу (NSIDC) Марк Серрез.

Вчений зазначив, що зміни в арктичних вітрах нелегко змоделювати або передбачити, і це впливає на точність тривалих сезонних прогнозів. Точний зв'язок між цим явищем і глобальним потеплінням також до кінця не вивчений. Але очевидно, що зміни в одній частині планети неминуче відіб'ються на інших областях.

В Арктиці вже відбувається потепління, причому набагато швидше, ніж у цілому на планеті. Якщо температурний градієнт між високими і низькими широтами зміниться, реактивний потік відреагує на це, підкреслив Серрез.