Ердоган довів присутність у Лівії бійців сирійської опозиції

Автор
Ердоган довів присутність у Лівії бійців сирійської опозиції

У Лівії Анкара сприяє голові визнаного ООН уряду національної згоди Фаєзу Сараджу.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у п'ятницю вперше визнав, що в Лівії разом із турецькими військовими перебувають бійці із союзних Анкарі сирійських загонів опозиції, повідомляють західні ЗМІ.

"Туреччина присутня там (у Лівії - ред.) в особі своїх інструкторів. Також там є люди із "Сирійської національної армії", - сказав Ердоган журналістам у Стамбулі.

У Лівії Анкара сприяє голові визнаного ООН уряду національної згоди Фаєзу Сараджу.

Наприкінці 2019 року агентство ЕФЕ повідомило, що підтримувані Анкарою повстанські сили в Сирії відкрили центри вербування охочих вирушити воювати в Лівії. За даними агентства, до центрів із набору бійців приходили десятки людей, яким обіцяли платити від $1,8 тис. до $2 тис. на місяць.

Потім агентство Associated Press (АP) повідомляло з посиланням на джерела, що частина бойовиків із Сирії, яких Туреччина відправляє в Лівію для підтримки визнаного ООН лівійського уряду, була пов'язана з терористичними угрупованнями "Аль-Каїда" та "Ісламська держава".

Джерела агентства в командуванні лівійських воєнізованих формувань у Тріполі розповіли, що Туреччина перекинула до них на підкріплення понад 4 тис. іноземних бійців. За словами співрозмовників АP, десятки цих іноземців так чи інакше пов'язані з екстремістами.

Очевидці, близькі до сирійської опозиції, розповіли агентству, що, за їхніми даними, в Лівії перебувають мінімум 130 колишніх бойовиків "ІД" і "Аль-Каїди", направлених Туреччиною.

Наразі в Лівії спостерігається двовладдя. У країні функціонує визнаний ООН уряд національної згоди в Тріполі й так званий східний уряд, який підтримує командувач Лівійської національної армії Халіфа Хафтар. З квітня 2019 року його армія штурмує лівійську столицю.

Зеленський висловився щодо ситуації в "Нових Санжарах"

Напередодні в Женеві у форматі "5+5" поновилися переговори щодо врегулювання лівійського конфлікту.