Долар на чорному ринку продовжив падіння: актуальний курс та прогноз експерта на осінь

Читать на русском
Автор
180406
Американська валюта до кінця тижня подешевшала
Американська валюта до кінця тижня подешевшала. Фото dengi.ua

Економічні експерти кажуть, що така тенденція закріпиться на кілька тижнів

Станом на неділю, 28 серпня, курс долара на чорному ринку продовжив падіння і подешевшав ще на 5 копійок. Наразі американська валюта закріпилася на рівні 40,62 грн (при купівлі) та 40,75 грн (при продажі). Про це свідчать дані сайту "Мінфін".

Готівковий євро при цьому коштує дешевше — 40,40 та 40,65 за купівлю/продаж відповідно, хоча у банківських установах ця валютна пара майже вирівнялася у ціні. При цьому курс Нацбанку жодним чином не змінився — долар коштує 36,56 грн, а євро — 36,48 грн, але фізичні особи не можуть купувати валюту за такою ціною.

Курс долара на чорному ринку та в банках 28.08.2022
Курс валют в Україні 28 серпня

Як розповів у коментарі "Телеграфу" економічний експерт Данило Монін, така ситуація на валютному ринку — це відбиття того, що відбуватиметься на ньому найближчі кілька тижнів. Зокрема, фахівець вважає, що долар на якийсь час закріпиться на позначках 40-41 гривні, а сприятимуть цьому одразу кілька факторів — відтермінування виплат боргів, гранти, зерновий експорт.

А от активізація бізнесу, на думку економічного експерта, тільки погіршить ситуацію. Монін вважає, що по завершенню літа бізнес-активність почне тиснути на гривню і поведе її у бік девальвації, а курс долара відповідно зросте.

"Зростання активності бізнесу спричинить зростання попиту на долар, а значить і черговий стрибок його вартості до гривні, але, думаю, все ж таки зерновий експорт і відстрочка виплати боргів врівноважать один одного і курс долара не буде вищим за 40-41 гривню", — резюмував експерт.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що деякі фінансисти дають різні прогнози стосовно готівкового долара — хтось каже про курс у 40 гривень, а дехто не виключає цінника на американську валюту у 120 гривень за умовну одиницю.