Долар на чорному ринку знову дорожчає: експерт розповів, що вплине на курс у 2023 році

Читать на русском
Автор
972
Долар знову укріплює свої позиції на чорному ринку
Долар знову укріплює свої позиції на чорному ринку. Фото Відкриті джерела

Американська та європейська валюта вже котрий день майже йдуть врівень за ціною

На чорному ринку валют в Україні знову почалися доларові "гойдалки" — американська валюта знову дорожчає порівняно з попереднім банківським днем. Що в купівлі, що у продажу вона додала по п’ять копійок, хоч напередодні й опускалася в ціні. Втім, найсумніші прогнози на осінь припускають, що зрештою "чорний" долар може піднятися до 50 грн. Такий сценарій готують Україні і на 2023 рік.

За словами економічного експерта Данила Моніна, такий розвиток ситуації видається дуже безглуздим і дуже дивним. Як він пояснив "Телеграфу", навіть за умов війни курс долара на чорному ринку плюс-мінус тримається в межах 40 гривень. Якщо ж наступного року Україна планує остаточно подолати росію на полі бою, вартість національної валюти не може настільки сильно впасти.

Єдиний варіант, за якого гривня здатна девальвувати, а долар — стрибнути до тих самих 50 грн, — якщо ми залишимося без додаткових зовнішніх джерел фінансування. Сюди можна зарахувати міжнародні транші, різні інвестиції в економіку і фінансову допомогу від інших держав.

"У будь-якому разі ця валюта надходитиме на ринок, і гривня повинна буде зміцнюватися, — говорить експерт. — До того ж купівельна спроможність населення буде явно невелика, імпорт падатиме, а з ним і попит на долар і його курс".

Якщо ж Кабмін припускає, що долар справді може коштувати пів сотні, то в такому разі Україна напевно розраховує виключно на якісь кредити від МВФ і не більше. Це погано, адже наша країна може стати "класичною сірою зоною", попереджає Данило Монін.

Чи втілиться в життя такий сумний прогноз, поки невідомо, проте долар на чорному ринку знову вперто дорожчає. На ранок 6 вересня, за даними ресурсу "Мінфін", він подорожчав на 5 копійок, і тепер у продажу коштує 40,90 грн. Купують валюту США трохи дешевше – по 40,75 грн.

Курс валют на чорному ринку 6 вересня
Курс валют на чорному ринку 6 вересня

Євро, до речі, не відстає. Минулої доби валюта в купівлі додала відразу 50 копійок і тепер котирується за 40,80 грн. При цьому у продажу вона втратила 15 копійок і коштує 40,35 грн.

Як ситуація на міжбанку України, можна дізнатися з інфографік нижче:

Курс долара у банках України 6 вересня
Курс долара у банках України 6 вересня
Курс євро у банках України 6 вересня
Курс євро у банках України 6 вересня

Нагадаємо, раніше "Телеграф" розповідав, за яких обставин долар в Україні може піднятися в ціні аж до 90 гривень. Серед інших факторів, що впливають на вартість валюти, є і ситуація на фронті.

Також ми писали про те, що здатне обвалити вартість гривні на валютному ринку нашої країни.