Експерт Кацуба розповів, чому потрібно реформувати НАК "Нафтогаз"

Читать на русском
Автор
2449
Експерт Кацуба розповів, чому потрібно реформувати НАК "Нафтогаз"

Щоб наблизити країну до енергетичної незалежності, українська енергетика має працювати за ринковими правилами. А для цього треба зменшувати ринкову вагу державних монополій і реформувати їх. Що треба змінити в найбільшому гравці на нафтогазовому ринку розповів у своїй статті експерт з питань енергетики та підприємець Олександр Кацуба.

Нафтогаз досі лишається надто громіздким, його звітність і бізнес-процеси недостатньо прозорими, а спроба зберегти політичні бали в очах приватних споживачів формує величезні борги компанії перед бюджетом, підкреслює Кацуба. Так, на 2024 рік компанія вимагає від бюджету 180 мільярдів гривень для забезпечення власного платіжного балансу.

Експерт бачить вихід в поступовому зменшенні ринкової ваги компанії, її реформуванні та приватизації після завершення війни. Приватизацію "Нафтогазу" зараз потрібно відкласти до мирних часів, і зосередитись на оптимізації управління.

Перше — виділити в окрему державну компанію "Укргазвидобування", потенційно її навіть можна розділити на кілька менших гравців ринку з територіальним розподілом діяльності.

Друге — за "Нафтогазом" треба залишити керування Оператором ГТС, транзит, трейдинг, зберігання газу, реалізація інвестиційних проєктів з засвоєння великих родовищ.

Третє — потрібно повністю відновити функціонування наглядової ради та зробити добір менеджменту "Нафтогазу" максимально прозорим. Це потрібно для ефективної роботи і збільшення капіталізації.

Четверте — вже зараз варто вибудовувати комунікацію з великими нафтогазовими компаніями зі США та Європи, а також з інвестиційними фондами. Це дозволить корпорації стати донором бюджету і знайти стратегічних інвесторів у майбутньому, резюмує Кацуба.

Олександр Кацуба — український підприємець, експерт у сфері енергетики, власник компанії АЛЬФА ГАЗ.