У столиці стартував Міжнародний фестиваль "Марія"

Автор
У столиці стартував Міжнародний фестиваль "Марія"

У цьому році фестиваль буде краще, ніж минулий, тому що він постійно демонструє рух вперед.

У Національному академічному драматичному театрі імені Івана Франка, на Камерній сцені ім. Сергія Данченка, 4 жовтня розпочався ХVІ Міжнародний театральний фестиваль "Марія".

"Фестиваль" Марія "вже має свою, дуже хорошу історію. Він дуже цікавий і представляє нам досягнення світові. І він надзвичайно корисний для професійного зростання наших акторів. Таких фестивалів дійсно немає в світі. Він малобюджетний і безкоштовний", - сказав на прес- конференції, що передувала відкриттю фестивалю, генеральний директор - художній керівник театру Михайло Захаревич. 

"Думаю, що ми побачимо досягнення не тільки нашого колективу, а й багатьох колективів, які тут представлять їх знамениті актори, які приїхали до нас. Але оскільки в цьому році 100-річчя театру Франка, ми представляємо тим, хто приїжджає, перш свої роботи. У нас не моновистави, а повноцінні вистави на Камерній сцені, і гості мають можливість ознайомитися з дуже оригінальними роботами. Їм це, сподіваюся, повинно бути цікаво ", - зазначив Захаревич.

Ініціатор та художній керівник фестивалю "Марія", народна артистка України Лариса Кадирова додала, що фестиваль - благодійний і на всі вистави для глядачів вхід вільний.

"У нас представлено не тільки театральне мистецтво, не тільки мистецтво слова - у нас мистецтво пластики, мистецтво емоцій, інтелектуальних емоцій! У нас обов'язково є презентації книг - най-най! І обов'язково щорічно виставка" Марія Заньковецька ", а нині - 165 років від дня народження Заньковецької. Також ще кілька приголомшливих виставок, в тому числі присвячених 100-річчю нашого театру ", - розповіла Кадирова.

Головний художник театру Андрій Александрович-Дочевський зазначив, що ідея однієї з виставок - це портрет естетики театру Франка, присвячений відомим художникам-сценографам. Умовно вона розбита на три частини: 1920-30-і роки, 1960-80-ті, а також нинішні молоді художники, які працюють з сучасними технологіями.

"Ми намагалися створити виставку так, щоб відчуття від неї було і європейське", - підкреслив він.

Глядачів запросили на спектаклі, які будуть проходити щодня до 9 жовтня на Камерній сцені театру. Там протягом фестивалю будуть виступати не тільки франківці, але і інші актори з різних міст України, зокрема з Києва, Львова, Коломиї, Херсона, Чернігова, Дніпра, Кривого Рогу, а також з Польщі, Білорусі, Німеччини.

Також запросили відвідати науково-художню конференцію (7 жовтня, о 10:00) і круглий стіл (9 жовтня, о 14.00), присвячені 100-річчю театру Франка і 165-й річниці від дня народження М. Заньковецької.