Стара картина, яку продали за безцінь, виявилась шедевром Ван Гога (Фото)

Автор
644
Стара картина, яку продали за безцінь, виявилась шедевром Ван Гога (Фото)

Чоловік продав стару картину за копійки, але вже незабаром пошкодував - це був шедевр вартістю у мільйони.

Чоловік вирішив влаштувати розпродаж старого мотлоху, який довгий час пролежав на горищі, і виставив на продаж картину невідомого художника. Колись вона дісталася йому від батька, але той напевно також не знав, що володіє оригіналом однієї з перших робіт Вінсента Ван Гога.

Картину купили всього за 4 фунти стерлінгів (128 гривень) і далі її шлях загубився. Коли ж експерт по роботах Ван Гога Мартін Бейлі розшукав її, ціна шедевра вже коливалася на відмітках 12-15 млн фунтів стерлінгів (381,2 - 476,5 млн гривень), пише Daily Mail.

Відома історія мандрів картини бере свій початок ще в 1929 році, коли постачальник зерна і соломи Джон Холм з британського міста Стаффорд отримав її від одного зі своїх клієнтів у якості оплати боргу. Голова родини привіз її додому і повісив у дитячій кімнаті. Коли ж намальований фермерський будинок набрид господарям, картину відправили на горище, де вона і пролежала до 1967 року.

Тоді, вийшовши на пенсію, син Джона Холма розпродав "непотріб" з дому, в тому числі і роботу Ван Гога. Після цього картина змінила ще кілька господарів і опинилася в одній з крамниць Лондона, якою, на щастя італійця Луїджі Гроссо, володів не надто обізнаний у мистецтві продавець. Клієнт помітив у лівому кутку підпис Vincent і припустив, що картина може представляти певну цінність.

Поторгувавшись з власником магазину, італієць викупив її за 45 фунтів стерлінгів, після чого відразу ж зв'язався зі знайомим мистецтвознавцем. Всупереч скептичному настрою, експерт зробив висновок, що картина може бути справжньою, і її тут же відправили до Нідерландів, де фахівці з творчості Ван Гога підтвердили здогади і датували роботу 1885 роком.

Вже у 1970 році картину за $110 тис. купив голлівудський продюсер Джозеф Левін. Ще через 13 років її перекупили за $390 тис. І, нарешті, у 1985-му шедевр Ван Гога потрапив до свого нинішнього власника, який придбав її за $1,7 млн, а вже сьогодні продає за суму в десять разів вище.

Ім'я господаря картини не розголошується. Відомо лише, що її виставлять на лондонській ярмарці TEFAF, яка пройде в одній з місцевих галерей з 7 по 15 березня. Точна вартість поки також не повідомляється, але як припускають експерти, вона складе від 12 до 15 млн фунтів стерлінгів.

Прекрасні краєвиди, які змушують насолоджуватися чарами природи

"Селянку біля сільського будинку" вважають першою картиною, яку продав свого часу сам Ван Гог. Вважають, що у художника її викупив англійський турист.