Перші фото в історії: як все починалося

Автор
703
Перші фото в історії: як все починалося

Сучасне суспільство важко уявити без фотографії, щодня ми бачимо десятки, якщо не сотні фото.

Коли технологія фотографування вперше з’явилася наприкінці XIX ст., вона дала людству змогу фіксувати певний момент у часі. Пропонуємо вам відправитися у подорож часом та ознайомитися з найстарішими відомими фотографіями.

Перша фотографія

Найстаріше відоме сьогодні фото зроблене у період між 1826 та 1827 роками французьким винахідником Жозефом Нісефором Ньєпсом за допомогою винайденої ним технології, що отримала назву геліографія. Фотографування світлини, відомої як «Вид із вікна в Ле Гра» тривало близько 8 годин. Це не найперша фотографія зроблена винахідником, однак попередні фото не збереглися.

Варіант фото з підвищеною контрастністю

Ось так виглядає оригінал, який тепер зберігається у Техаському університеті.

Якщо уважно придивитися, можна розрізнити будівлі

Перший автопортерт та перша реалістична фотографія людини

У 1839 році американський винахідник Роберт Корнеліус зробив перший відомий автопортрет. Для того, щоб фотографія вдалася, йому потрібно було більше хвилини сидіти абсолютно нерухомо.

Перше фото з випадковими людьми

Луї Дагер, один із творців фотографії, у 1890 році зробив перше фото Парижу та, водночас, перше фото з випадковими людьми. Насправді на вулицях міста на той час було більше людей, однак, щоб отримати це зображення, Дагер тримав діафрагму відкритою протягом 10 хвилин. Через це помітити на фото можна лише дві більш-менш статичні постаті: чистильник взуття та його клієнт.

Людей можна помітити у нижній лівій частині фото біля повороту.

Перше фото Місяця

Минуло небагато часу з моменту винайдення фотографії, перед тим як люди почали фотографувати небеса. Найстаріше фото Місяця, на жаль, дійшло до нас не в найкращому стані. Воно зроблене у 1840 році з даху обсерваторії Нью-Йоркського університету.

Найстаріше фото з повітря

Найстаріше фото з повітря, яке дійшло до нас, зроблене з борту повітряної кулі у 1860 році Джеймсом Воллесом Блеком. На ньому ми бачимо американське місто Бостон з висоти 600 метрів.

Перше кольорове фото

Як і у випадку з чорно-білими фотографіями, першопрохідцями кольорової фотографії були науковці. У 1861 році британський винахідник Томас Саттон зробив перше кольорове фото стрічки за допомогою технології, розробленої у 1855 році фізиком Джеймсом Максвелом.

Одні з найперших кольорових фото України

Напочатку ХХ ст. фотограф Прокудін-Горський зробив серію кольорових фотографій Російської імперії, серед цієї колекції є і декілька світлин з України.

Путивль, Україна. Вдалині Молчанський монастир. Праворуч - річка Сейм, 1905-1915 рр.

Жителька Путивля, 1905-1915 рр

Українська хата, 1905-1915 рр

Перше селфі

Усі ми знаємо, як виглядає сучасне селфі. Нам здається, що це дуже молодий феномен. Однак перші відомі селфі були зроблені більше ніж 110 років тому. Джозеф Байрон вважається автором найстарішого одиночного та групового селфі.

Селфі Байрона датоване 1909 роком

Джозеф Байрон та його друзі, грудень 1920 року

Групове селфі початку ХХст., вид збоку

Перше кольорове підводне фото

Перше космічне селфі

У Художньому музеї пройшла виставка харківських митців

Напевно, найкрутішим видом селфі є селфі, зроблені астронавтами. Перше таке фото зробив 14-го листопада 1966 року астронавт Базз Олдрін, який згодом стане другою людиною, що ступила на поверхню Місяця.