Цьогоріч було рекордне відвідування у Паризькому Луврі

Автор
Цьогоріч було рекордне відвідування у Паризькому Луврі

Музейна практика останніх років показує, що найкраще відвідують виставки, пов'язані зі скарбами, історичними аксесуарами і модою.

Але Леонардо да Вінчі не «дотягнувся» до Тутанхамона.

Так, наприклад, в нью-йоркському Метрополітен-музеї в 2011-му році рекорд встановила виставка, присвячена творчості британського модельєра Олександра Маккуїна, яку відвідали 661 509 осіб. Пов'язано це, очевидно, і з самою особистістю цього модельєра, який за рік до виставки несподівано наклав на себе руки. І побила цей рекорд теж виставка костюма - «Китай: Крізь дзеркало», на яку в 2015-му році прийшли 815992 відвідувача.

У Парижі такий рекорд належить виставці скарбів Тутанхамона в павільйоні Гранд-Аль в парку Віллет в Парижі . У минулому році її відвідали 1,42 млн. осіб, що перевищило попередній рекорд відвідування в історії Франції, який також належав виставці скарбів з гробниці Тутанхамона в 1967-му році. Все це викликало деяку образу за «високе мистецтво», але ось нарешті і воно постояло за себе.

Вчора після закриття виставки робіт Леонардо да Вінчі, яка проходила в паризькому Луврі з 24-го жовтня минулого року по 24-е лютого нинішнього, було повідомлено, що її відвідали 1071840 осіб. До «скарбів Тутанхамона» не дотягли, але рекорд для Лувру, встановлений в 2018-му році ретроспективою картин Делакруа, був перевищений майже вдвічі.

І тут треба віддати належне дирекції Лувру, яка зробила дві важливі речі. По-перше, зібрала десять картин Леонардо, тобто половину з усіх, що приписуються художникові.

Огляд київських театральних прем'єр березня (Анонс)

По-друге, організувала 46 додаткових нічних музейних змін, під час яких виставку відвідали 175 тис. осіб і 3 безкоштовних нічних зміни перед закриттям виставки. (Щодо безкоштовних змін - обставина важлива. Квиток на виставку Леонардо коштував в денний час €17, і брати його треба було на додаток до квитка до Лувру теж за €17). Картини Леонардо були виставлені разом з його численними рисунками та рукописами.