На австрійському радіо триває український тиждень

Автор
1175
На австрійському радіо триває український тиждень

Австрійське радіо Ö1, яке входить до складу суспільного телерадіомовника ORF, присвятило окремий тиждень Україні.

Український тиждень триває 23 по 31 травня, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Австрії.

Проєкт «Nebenan» функціонує вже багато років та розповідає про музику, літературу, культуру, історію та політику в країнах-сусідах ЄС. Цьогоріч останній тиждень травня вирішили присвятити Україні.

Стартував проєкт в суботу з програми «Мусульманська меншина між традицією та сучасністю», присвяченій татарській ідентичності, її релігійному корінню та місцю в сучасній Україні.

Недільний ранок розпочався зі знайомства з відомими українцями Австрії - генеральним вікарієм Ординаріату для вірних усіх Східних католицьких церков в Австрії о. Юрієм Коласою та першою жінкою-диригенткою Опери та філармонійного оркестру в місті Ґрац Оксаною Линів.

Далі австрійцям запропонували здійснити віртуальну подорож до мальовничих місць в Галичині та Одесі, заслухати саксофоніста з Одеси Андрія Прозорова та познайомитись з «українським серцем» популярного колись у Західній Європі «Moscow Art Trio» Михайлом Альперіним.

На завершення дня радіослухачам представили оповідання «Жаби в морі» в авторському виконанні Тетяни Малярчук, яка у 2018 році здобула авторитетну німецьку літературну премію імені Інґеборґ Бахман.

Протягом тижня вечорами на Ö1 звучатиме серія з шести частин про нову експериментальну музику з України. Окрема серія під назвою «Країна в кризовому режимі» буде присвячена ідентичності, міфам та конфлікту в Україні.

Крім того, в рамках проєкту «Nebenan» австрійці можуть заслухати твори українських письменників: Мар'яни Гапоненко, Марії Матіос, Оксани Забужко, Андрія Куркова, а також почути ранні записи українсько-американської народної музики, запальний гурт «ДахаБраха», музику Вадима Неселовського (джазове фортепіано), вокал Тамари Лукашевої та драматичне сопрано Марію Гулегіну.

Окрему програму присвятять музичному життю України з уривками з хорової опери, саундтреками до фільмів, камерною музикою та фортепіанними творами Бориса Лятошинського, Євгена Станковича та Валентина Сильвестрова. Також усі охочі зможуть послухати виступ Національного симфонічного оркестру України з музикою Дмитра Шостаковича.

На австрійському радіо прозвучать також передачі, присвячені історії та релігії України. Говоритимуть, зокрема, про ситуацію навколо утворення Православної церкви України, розкажуть  про життя дітей у прифронтовій Авдіївці тощо.