Вас зламали в Telegram: як це відбулося та що робити

Читать на русском
Автор
2262
Telegram - не тільки месенджер, а й платформа для новин
Telegram - не тільки месенджер, а й платформа для новин

Аудиторія Telegram — 900 мільйонів користувачів за місяць, є й серед них і шахраї

Один з популярних месенджерів які використовують українці — Telegram. Останнім часом в ньому активізувалися шахраї.

Головною ознакою того, що ваш Telegram зламано, є те що ви не можете отримати доступ до аккаунту з мобільного пристрою або комп'ютера. Також підозрілою має бути будь-яка активність яку ви не робили, а також зайві пристрої під'єднані до аккаунту. Їх можна побачити у налаштуваннях.

Якщо Telegram зламали і ви це помітили вчасно, відновити доступ до нього можна зайшовши в додаток на ноутбуці чи комп'ютері. Потім відкриваєте меню налаштувань, вкладку активні сесії або пристрої — якщо ви помічаєте там незрозумілий вхід в ваш обліковий запис або такий гаджет якого у вас немає, натискаєте завершити інші сеанси.

В такому випадку треба якнайшвидше встановити двофакторну аутентифікацію — в налаштуваннях конфіденційності обираєте двофакторна аутентифікація та налаштовуєте пароль.

Якщо ж доступу до аккаунту немає і кібершахраї вже прибрали його до рук, можна спробувати його відновити за допомогою номера, який прив'язаний до Telegram.

Для того, щоб відновити доступ до акаунта, треба спробувати зареєструватися заново — ввести свій номер телефона, електронну пошту (незалежно чи вводили ви раніше), вам має надійти код або дзвінок. Якщо надходить код і ви заходите в Telegram з того ж смартфона, де він встановлений — код пропишеться автоматично. Це дасть вам додаткові важливі секунди, для того, щоб встигнути встановити пароль. Після цього ви можете завершити всі сторонні сеанси. Якщо ж не вийшло — можна отримати код в листі на пошту

Як можуть зламати Telegram

Шахраї починають розсилати від імені зламаного акаунта повідомлення з посиланнями — це можуть бути повідомлення написані в стилі "проголосуй за мою доньку" або іншому із посиланням. Перейшовши по цьому посиланню, людина непомітно для себе втрачає доступ до свого акаунта. Це один із розповсюджених способів.

Чим загрожує злам Telegram

Отримавши доступ до соціальних мереж, шахраї не тільки починають розсилати від вашого імені повідомлення для того, щоб отримати дані нових жертв. Вони можуть просити у ваших знайомих гроші або ж отримати доступ до ваших банківських рахунків. Вони також бачать історію чатів і отримують доступ до фото та інформації, якою ви обмінювалися з іншими людьми. Тож якщо знайомі раптово починають просити гроші в борг через месенджери, варто зв'язатися з людиною і перевірити правдивість інформації.

Раніше "Телеграф" розповідав, які додатки для смартфонів найбільші пожирачі енергії. В топ увійшли не тільки соціальні мережі.