Скільки коштуватиме прання в машинці за новими тарифами і як заощадити: дієві поради

Читати російською
Автор
Новина оновлена 22 червня 2024, 10:04

Якщо правильно використовувати пральну машинку, то і платити доведеться менше

Після того, як в Україні підвищили тариф на електроенергію, використання звичних побутових приладів обійдеться українцям у копійчину. Наприклад, доведеться ощадливо використовувати ту ж пральну машину.

"Телеграф" вивчив безліч порад на тему, як заощадити на використанні прання, і зібрав найефективніші з них. Нагадаємо, що тариф на електроенергію з 1 червня — 4,32 грн/кВт.

У середньому пральна машина за годину роботи споживає 0,8-1,5 кВт електроенергії та від 35 до 60 літрів води. Якщо прати приблизно 2-3 рази на тиждень по 3 години при споживанні 1,5 кВт, то на тиждень пралка витрачає близько 13,5 кВт або 54 кВт на місяць, а це додасть до платіжки близько 235 гривень на місяць за світло. Тому щоб менше платити щомісяця, важливо економно прати речі.

Не можна перевантажувати пральну машину, інакше речі випруться не так якісно, як треба і доведеться перепрати. А це додаткова витрата води та електроенергії. Щоб перевірити завантаженість машинки, поверх речей потрібно покласти свою руку — якщо вона не вміщається, то частину речей потрібно вийняти з барабана.

Також радять користуватися програмами з економією води та електроенергії – у більшості сучасних пральних машин вони є. До того ж краще прати при низькій температурі, якщо дозволяє тип тканини. Мало хто знає, але навіть перехід від 40 до 30 градусів може заощадити 38% енергоспоживання.

Важливо не перестаратися із засобами для прання. Якщо їх буде занадто багато, то це призведе до додаткових промивань, а отже, збільшить споживання води та електроенергії. Щоб дізнатися про дозування прального порошку або кондиціонера для білизни, можна ознайомитися з інструкцією на упаковках.

Крім того, краще відмовитися від режиму сушіння, оскільки це додаткові витрати електрики. По можливості краще сушити білизну на свіжому повітрі. Ну і звичайно ж найкраще прати речі в "дешевий час". Якщо встановлено двозонний лічильник на світло, то в період з 23:00 до 07:00 діє "нічний тариф", вартість електроенергії за яким коштує на 50% дешевше. Також у деяких регіонах України встановлено різні тарифи на електроенергію у різний час доби.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, скільки коштує охолодити кімнату кондиціонером за новими тарифами. На суму, яка відобразиться у платіжці, можна купити кілька вентиляторів.