Роздали інтернет з телефону — можете втрапити в халепу: як зробити це безпечно і правильно

Читати російською
Автор
Новина оновлена 10 серпня 2024, 08:10

Потрібно потурбуватись про свою безпеку при користуванні мобільним інтернетом

Створити зі свого телефона точку доступу в інтернет або під'єднатися до чиєїсь мережі може бути дуже потрібним в екстреній ситуації. Однак не всі знають, що ці процеси безпечні.

"Телеграф" розповідає про основні небезпеки, які чатують на неуважних користувачів. Є також і способи від них захиститися.

Якщо ви створили точку доступу

Несанкціоноване втручання

Коли ви ввімкнете мобільну точку доступу, будь-хто поблизу може підключитися до неї, якщо її не захищено належним чином. Якщо точка доступу не має надійних паролів або шифрування, неавторизовані користувачі можуть отримати доступ до вашого з’єднання та потенційно перехопити дані, що передаються.

Перехоплення даних

Хакери можуть здійснювати атаки типу "людина посередині", перехоплюючи зв’язок між вашим пристроєм та Інтернетом. Це дозволяє їм отримувати конфіденційну інформацію, таку як облікові дані та особисті дані, без вашого відома.

Якщо ви користувач точки доступу

Підробні точки доступу

Кіберзлочинці можуть створювати підроблені точки доступу, які імітують законні мережі. Якщо користувачі підключаються до цих шахрайських мереж, зловмисники можуть відстежувати їх онлайн-діяльність і збирати конфіденційні дані. Це особливо небезпечно в громадських місцях, де може існувати кілька гарячих точок.

Поширення шкідливих програм

Якщо пристрій, який використовує точку доступу, заражено зловмисним програмним забезпеченням, воно потенційно може поширитися на інші пристрої, підключені до точки доступу. Це може призвести до подальших порушень безпеки та втрати даних.

Крадіжка даних

Використання незахищеної точки доступу може піддати ваші дані атакам зловживання, коли хакери використовують інструменти для перехоплення та аналізу мережевого трафіку. Це може призвести до викрадення конфіденційної інформації, наприклад банківських реквізитів і особистих повідомлень.

Заходи безпеки:

  • Установіть складний пароль для своєї точки доступу, щоб запобігти несанкціонованому доступу.
  • Увімкніть шифрування WPA2.
  • Регулярно перевіряйте, які пристрої підключені до вашої точки доступу, і видаляйте всі неавторизовані.
  • Віртуальна приватна мережа (VPN) додає додатковий рівень безпеки, шифруючи ваш інтернет-трафік.
  • Регулярно оновлюйте операційну систему та програми свого пристрою, щоб захистити від вразливостей.

Раніше "Телеграф" розповідав, що таке IMEI телефона та навіщо він потрібен. Знайти його можна не тільки на коробці.