Жодна ягідка не зіпсується: як правильно зберігати виноград удома

Читати російською
Автор

Як довше зберегти грона свіжими

Виноград — один з найпопулярніших ласощів наприкінці літа та восени. Він ідеально підходить для перекушування, замінює солодощі, а також може бути закускою чи доповненням до сиру чи м’ясних страв.

Після збирання врожаю винограду або його покупки виникає питання, як правильно зберігати грона, щоб вони довго не пропадали.

Раніше ми розповідали про незвичайний спосіб зберігання часнику на зиму. Тепер розкажемо, як зберегти виноград.

Як зберігати виноград вдома

Перед зберіганням варто звернути увагу на зовнішній вигляд та стан грона винограду. Шансів зберегти підбиті або мляві ягоди практично дорівнюють нулю.

Зверніть увагу на колір винограду. Червоний виноград має бути рівномірно червоним, а чорний виноград – насиченого фіолетового кольору, ягоди зеленого винограду повинні мати жовтий відтінок, радить Marthastewart.

Виноград має бути міцно прикріплений до зелених, гнучких стебел. Якщо вони коричневі або ягоди підгниють, довго таке гроно не лежатиме.

Який сорт винограду довго зберігається

Термін зберігання ягід залежить від сорту винограду. Наприклад, сорт Молдова може зберігатися в холодильнику до 5 місяців, зазначає Ukr.media. Для тривалого зберігання також підходять сорти Кішміш Молдовський, Пам’яті Вердеревського, Грудневий, Осінній Чорний, Одеський сувенір, Агадай, Тайфі Рожевий, Кішміш Чорний, Ювілей Молдови.

Зберігання винограду – температура

Температура зберігання винограду має бути близько 4-7°С. Надто низька температура може пошкодити тканини винограду та погіршити його смак. Однак надто висока температура може прискорити процес дозрівання та скоротити час зберігання.

Найкраще місце для зберігання винограду в холодильнику – на нижній полиці, де температура є найбільш стабільною.

Не мийте виноград перед зберіганням, оскільки волога може прискорити його псування. Важливо також зберегти грона цілими. Можна помістити їх у пластиковий контейнер або пакет з отворами для забезпечення належної циркуляції повітря.

За наявності сухого підвалу виноград можна зберігати там. У такому випадку грона підвішують на гачки або натягнутий провід.

Якщо урожай великий, то виноград укладають у ящики. Дно обов’язково застелити папером. Великі грона укладають в один шар.

Раніше "Телеграф" розповідав, як правильно мити ягоди. Багато хто і не замислюється про деякі нюанси.