Готуємо сад до зими: які фруктові дерева потрібно обрізати восени та як правильно це робити

Читати російською
Автор
Новина оновлена 17 вересня 2024, 18:35

Поради від досвідчених садівників, як правильно обрізати плодові дерева

Восени багато дачників приступають до санітарної обрізки дерев. Однак не всі знають, як і коли це робити правильно. До того ж, не всі дерева потрібно обрізати восени – деякі краще не чіпати до весни. "Телеграф" вже розповідав, яке насіння квітів можна збирати у вересні і як його правильно зберігати, а сьогодні ділиться, як і коли правильно обрізати дерева.

Як виявилось, деякі дерева не вимагають обрізки восени, пише rbc.ua. Це, наприклад, вишні, черешні, персики та абрикоси. Їх краще обрізати навесні.

Коли починати обрізування дерев у саду

Прибираючи в саду та плануючи обрізку, потрібно звертати увагу на погодні умови та стан дерев. Найкраще обрізати гілки на кронах, коли листя вже опало, а рух соку в стовбурі сповільнилося, так ви завдасте менше шкоди деревам. Це орієнтовно кінець вересня – початок жовтня. Деревам потрібен час, щоб зміцніти перед сильними морозами.

Які дерева потрібно обрізати восени

Не варто піддавати осінній обрізці дерева зі слабкою зимостійкістю, адже це може зашкодити їм перед початком холодів. Так, абрикос, черешню, персик та вишню краще ретельно обрізати навесні, а не восени. А ось у вересні-жовтні найкраще обрізати сливи, яблуні, груші.

Як правильно обрізати плодові дерева

Головне правило — не перестаратися. Якщо сильно обрізати гілки перед зимою, дерево може ослабнути і не дати врожаю наступного сезону, а то й взагалі загинути. Найкраще для обрізки дерев обрати сонячний та теплий день, щоб місця зрізів могли природним шляхом підсохнути.

Видаліть усі прикореневі відростки та перехресні гілки, щоб основним гілкам було вільно. Також варто видалити всі засохлі та пошкоджені гілки дерев. Також можна обрізати гілки, які ростуть вниз, користі від них дереву мало. Сформуйте правильну крону. Залишати потрібно тільки ті гілки, які ростуть перпендикулярно до стовбура, оскільки вони найбільш врожайні. Усі зрізи мають бути рівними. Після обрізки обробіть місця зрізів спеціальними засобами із садівничого магазину.

Раніше "Телеграф" розповідав, що робити з чорнобривцями після цвітіння, можна не тільки збирати насіння, але й використовувати сухі стебла.